Ads Top

Inzameling lampen richt zich op technische groothandels

Wecycle gaat, in opdracht van Stichting LightRec, de samenwerking met technische groothandels intensiveren om de inzameling van verlichting door installateurs en professionele eindgebruikers te verbeteren. Het merendeel van de installatiebedrijven levert namelijk nog geen of  te weinig lampen in. LightRec, in Nederland namens producenten verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting, denkt dat de samenwerking met de technische groothandels de inleverdrempel flink kan verlagen.
Uit een nieuwe analyse van Witteveen+Bos, in opdracht van Wecycle en Uneto-Vni, blijkt dat de installatiesector nog een inzamelpotentieel heeft van circa 1059 ton aan lampen1. Dat is meer dan 60% van wat er nu in totaal door Wecycle aan lampen wordt ingezameld (1.700 ton). Deze analyse bevestigt eerder onderzoek door Möbius dat 80% van alle afgedankte energiezuinige verlichting uit het professionele circuit komt. De installatiesector heeft zelfs een nog groter aandeel dan verwacht: van alle lampen die jaarlijks worden ingezameld is 82% (afgerond 1400 ton1) afkomstig uit deze branche.
Uit de analyse blijkt verder dat momenteel slechts een kleine groep installatiebedrijven zorgvuldig omgaat met oude lampen en armaturen: de 22 best presterende installatiebedrijven zijn goed voor 60% van het gewicht aan lampen dat in totaal voor recycling bij Wecycle terechtkomt. Om het inzamelpercentage van lampen omhoog te brengen, is het dus van belang de overige circa 6600 installatiebedrijven ertoe te bewegen ook op een juiste manier lampen en armaturen in te leveren.
De nieuwe samenwerking van Wecycle met groothandel en marktleider Technische Unie kan een stimulans geven aan de inzameling, door de installateurs en professionele eindgebruikers inzamelmogelijkheden ‘naast de deur’ te bieden’, zegt Jeroen Bartels, manager van LightRec. Sinds mei kunnen bezoekers van de groothandel bij alle servicecentra hun e-waste en lampen kwijt in een Wecycle-inzamelstraat. Daarnaast kunnen professionals oude lampen meegeven via de retourlogistiek van de groothandel.

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.