Ads Top

Leiden introduceert to-go statiegeldbeker

De Liever in Leiden- beker werd donderdag geïntroduceerd door wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen en Cultuur), centrummanager Gijs Holla en Elise Mooijman van Stichting Nederland Schoon. Vanaf 1 juli 2023 mogen to-go wegwerpbekers- en bakjes die plastic bevatten niet meer gratis worden uitgegeven en is de ondernemer verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of toe te staan dat consumenten zelf herbruikbare verpakkingen meenemen.

Ook in Leiden worden herbruikbare to-go bekers en - maaltijdverpakkingen de norm. Als eerste gemeente in Nederland introduceert Leiden daarom nu deze Leidse statiegeldbeker voor warme dranken to-go. De beker kan op diverse locaties in de stad worden gebruikt en ingeleverd. Staatsecretaris Heijnen noemt Leiden een inspirerend voorbeeld voor andere steden.

Bezoekers en bewoners kunnen in Leiden gemakkelijk hun koffie of thee drinken zonder afval achter te laten en het kost niks extra. Het to-go statiegeldbekersysteem kent geen winstoogmerk. Bij aankoop van een drankje wordt 1 euro statiegeld betaald. Als je de beker inlevert bij een van de aangesloten ondernemers (Borgman&Borgman, Café Abel, Vooraf en Toe, Bar Lokaal en De Stal) krijg je je euro weer terug. Het centrummanagement Leiden, zorgt voor de praktische uitvoering. Iedere ondernemer die zich aansluit bij de Leidse beker krijgt de eerste 20 bekers gratis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.