Ads Top

Paques Biomaterials investeert 58 miljoen in demo-installatie en fabriek in Emmen

Paques Biomaterials gaat op GETEC PARK.EMMEN een PHA-extractie demo-installatie bouwen om een volledig biologisch afbreekbaar biopolymeer te produceren. De installatie is volgens planning operationeel in 2023.

Volgend op de demo-installatie staat de ingebruikname van de commerciële extractiefabriek gepland in 2026.

De totale investering van de demo-installatie en de extractiefabriek is geraamd op 58 miljoen euro. Er worden circa 40 banen gecreëerd.

Paques Biomaterials heeft succesvol een proces ontwikkeld om vanuit organische afvalstromen een volledig biologisch afbreekbaar biopolymeer te produceren: polyhydroxyalkanoaat (PHA). Met PHA biedt Paques Biomaterials een alternatief voor het gebruik van conventionele (niet biologisch afbreekbare op olie gebaseerde) plastics die toegepast worden in o.a. verven, beton, kleding, cosmetica en in de landbouw. Zo biedt Paques Biomaterials een volledig circulaire oplossing voor de toekomst.

Een volgende stap in het ontwikkelen en opschalen is het op demonstratieschaal uitvoeren van het extractieproces ter validatie van het full scale ontwerp. Paques Biomaterials realiseert hiervoor in 2023 een demo plant, vooruitlopend op de bouw van de commerciële extractiefabriek. Het definitieve investeringsbesluit daartoe wordt in 2024 verwacht. Volgens plan zal deze fabriek, met een capaciteit van 6 kton PHA per jaar, in de loop van 2026 in gebruik worden genomen.

Gedeputeerde Henk Brink: “Ik ben blij met de komst van Paques Biomaterials. Drenthe is met het Chemical Cluster Emmen koploper in Europa als het gaat om de productie van groene kunststoffen, composieten, vezels en garens. Met de komst van Paques Biomaterials wordt het Drentse chemiecluster verder versterkt. Paques Biomaterials is een belangrijke speler in een van de uitdagingen waar we mee te maken hebben: de verwerking en hergebruik van afvalstromen zoals voedselresten, slib en afvalwater. Daarnaast geeft de komst van het bedrijf een verdere impuls aan de regio.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.