Ads Top

Bedrijven maken duurzaam keurmerk lang niet altijd niet waar

De ESG-rating, het keurmerk dat aangeeft dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijkt veelal een belofte die alleen op papier bestaat. Terwijl grote beleggers, zoals Nederlandse pensioenfondsen, er wel gebruik van maken om verantwoord te beleggen.

Dat schrijven promovendus Bram van der Kroft en hoogleraar Dennis Bams, beide verbonden aan de Open Universiteit en Universiteit Maastricht, in economenvakblad ESB.

Van der Kroft en Bams onderzochten de beoordelingen door databedrijven Refinitiv, MSCI en FTSE van bedrijven over de periode van 2003 tot en met 2020. Ze keken bij zevenduizend bedrijven wereldwijd naar het verschil tussen de maatschappelijke beloftes en wat daadwerkelijk aan actie werd ondernomen.

De conclusie: het keurmerk is slechts in zeer geringe mate gebaseerd op de daadwerkelijke prestaties van bedrijven. Ook komen bedrijven die meer beloven op het gebied van maatschappelijke kwesties, die beloften juist niet of minder vaak na. Een vorm van greenwashing, concluderen Bams en van der Kroft, waar grote bedrijven zich schuldig aan maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.