Ads Top

HVC: Goed scheiden van gft geeft hoogwaardige compost


Het afgelopen jaar is er een record aan gft en etensresten in de HVC installaties in Purmerend en Middenmeer verwerkt (213,4 kton). Ook landelijk is een toename zichtbaar.

De kwaliteit van het ingezamelde gft is hierbij nog wel een aandachtspunt. Er zitten steeds meer materialen in die er niet in thuishoren zoals glas, plastic en metaal. Voor de recycling tot hoogwaardig compost voor de akkerbouw is het cruciaal dat het gft schoon is. Om de vervuiling terug te dringen hebben we de controle van het binnenkomende gft in de loshal afgelopen jaar geïntensiveerd. Nog beter is het als er thuis goed afval wordt gescheiden.

HVC heeft het afgelopen jaar daarom twee gft-campagnes voor inwoners gehouden om de kwaliteit van het gft een duwtje in de goede richting te geven. Mede door de verscherpte controle en de publiekscampagnes is 87 kton Keurcompost klasse A gemaakt. Daarnaast hebben we 3,9 miljoen m3 groen gas uit het gft en de etensresten gehaald in 2020 (2019: 3,7 miljoen m3). Met dit groene gas kunnen bijna 2.500 auto’s (die ieder 20.000 kilometer per jaar rijden) zich duurzaam verplaatsen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.