Ads Top

Beter afvalscheiden met superstabiele magnetische vloeistof

Het magnetisch scheiden van afvaldeeltjes maakt het mogelijk om veel gedetailleerder verschillende grondstoffen terug te winnen uit afval. In een magnetische vloeistof kan een afvalstroom in één stap worden gescheiden in meerdere delen.

Onderzoekers uit Utrecht en Nijmegen zijn er nu in geslaagd om een magnetische vloeistof te maken die stabiel blijft in zeer sterke magneetvelden. Dit maakt het mogelijk om ook materialen met een hoge dichtheid te scheiden, bijvoorbeeld uit elektronica.

De in Nederland ontwikkelde MDS-technologie wordt al sinds eind 2019 toegepast in Amsterdam om verschillende soorten plastics te scheiden. Voorheen gebeurde dat met de hand of door kleine stukjes plastic in een normale vloeistof te verspreiden, waarbij een deel gaat drijven en een deel zinkt. Dat is relatief duur, vanwege de handenarbeid of vanwege de ruwe scheiding in slechts twee delen. MDS scheidt het afval in één stap in meerdere delen en heeft een relatief hoge nauwkeurigheid, waardoor uit de verschillende soorten afvalplastic weer nieuwe hoogwaardige plastic producten kunnen worden gemaakt. Dat maakt de technologie economisch interessanter.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.