Ads Top

Kwaliteit GFT blijvend punt van aandacht

Gedurende ruim twee jaar zijn bij Attero sorteeranalyses op gft uitgevoerd om de kwaliteit van het gft vast te stellen. De gemiddelde vervuiling bij Attero bedraagt 3,3 procent en daarmee is de kwaliteit van het aangeleverde gft bij Attero iets beter dan het landelijk gemiddelde (3,9 procent).

Bij Attero voldeden 20 procent van de sorteeranalyses niet aan de contractnorm tegen 32 procent landelijk. 3,3 procent vervuiling leidt tot circa 10 procent zeefresidu wat tegen hoge kosten afgevoerd moet worden naar een verbrandingsinstallatie of stortplaats. De belangrijkste vervuiling wordt veroorzaakt door de categorie 'overig' (vaak luiers) en 'gesloten zakken gevuld met restafval'. De belangrijkste stoorstoffen in de compost zijn kunststof en glas. De hoeveelheid kunststof in gft is duidelijk toegenomen ten opzichte van tien jaar geleden van 0,39 procent naar 0,52 procent.

Teneinde meer grip te krijgen op de kwaliteit van gft zal tijdens het afvalstoffencongres van 19 maart de nieuwe wel/niet lijst voor gft worden gepresenteerd. Indien alle gemeenten dezelfde uniforme wel/niet lijst hanteren geeft dat duidelijkheid naar de burger. Tevens zal op korte termijn een handreiking kwaliteitsverbetering gft-afval via verwerkingscontracten worden gepubliceerd waarin handvatten worden aangereikt voor duurzaam en succesvol aanbesteden van gft-afval. Dit rapport is opgesteld door RHDHV in opdracht van RWS in het kader van het aanvalsplan gft. Een van de aanbevelingen uit dit rapport is dat ontdoener en verwerker meer met elkaar in gesprek moeten gaan over de kwaliteit van gft en dat ook terugkoppeling plaatsvindt naar de burger.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.