Ads Top

Startup haalt plastic uit de Gouwe met ‘afvalrad’

Startup Noria haalt tijdens een innovatieve pilot plastic uit de Gouwe bij Alphen aan den Rijn. Dat gebeurt in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Hiermee wil de provincie onderzoeken hoeveel plastic er in de Gouwe drijft en op welke plekken dit er het beste uitgehaald kan worden. Noria test tegelijkertijd haar ‘afvalrad’, het systeem waarmee het plastic wordt verzameld.

Het experiment is een van de acties om te komen tot een zogeheten Groene Corridor: één van de eerste groene en klimaatneutrale transportcorridors van Europa. Hiervoor heeft de provincie de handen ineen geslagen met diverse gemeenten en bedrijven, waaronder Heineken. Samen werken zij aan het volledig verduurzamen van de route die het bier van Heineken aflegt vanaf de fabriek in Zoeterwoude naar de haven van Rotterdam. Deel van die route is het vervoer over water via de Gouwe. Het verwijderen van het plastic levert hier een belangrijke bijdrage aan.

De provincie heeft voor de pilot de hulp ingeschakeld van startup Noria, via het Startup in Residence-programma. Daarbij werken startups aan vraagstukken van overheden waarbij zij tegelijk de kans krijgen hun innovatie verder te brengen. Voor Noria de uitgelezen kans hun afvalrad voor plastic in te zetten. Dat doen ze van maandag 25 t/m vrijdag 29 november bij de Steekterpoort in Alphen a/d Rijn. Rinze de Vries van Noria: “Tijdens vooronderzoek hebben we in een paar uur tijd 65 drijvende plastic objecten uit het water gehaald – van lollystokjes tot flessen. Door nu een week lang met het rad te testen hopen we beter beeld te krijgen van het probleem en van de oplossing.”

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Economie en Innovatie) hoopt op goede resultaten. “Dit is sowieso een win-win situatie. Wij krijgen meer inzicht in het probleem van plastic in onze vaarweg. Nodig om écht tot die Groene Corridor te komen. En Noria krijgt de kans hun innovatieve oplossing te testen. Los daarvan hoop ik dat dit allerlei partijen aan het denken zet over het ‘plasticprobleem’. Het is een probleem dat nog van niemand is. Het drijft in het water van gemeente naar gemeente. Daarom is het zo belangrijk dat we er samen iets aan doen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.