Ads Top

WUR onderzoekt met Rotterzwam de effecten van koffiedik op de bodem

In voormalig tropisch zwembad Tropicana in Rotterdam, inmiddels bekend onder de naam BlueCity, zitten tientallen bedrijven die bezig zijn met de circulaire economie, waaronder het bedrijf Rotterzwam. Rotterzwam kweekt oesterzwammen op het afgedankte koffiedik van bedrijven en levert daarmee op zich al een bijdrage aan de circulaire economie. Nu kijkt men verder wat met koffiedik gedaan kan worden, en ook met het substraat dat overblijft nadat de oesterzwammen geoogst zijn. Projectleider Jente de Vries vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Rotterzwam, plannen voor nieuwe toepassingen van koffiedik en de samenwerking met Wageningen University & Research.

Het koffiedik van de verschillende bedrijven wordt tot een homogeen geheel verwerkt. Rotterzwam zorgt ervoor dat er niks tussen zit, dus geen plastic of wat mensen er per ongeluk tussen hebben gegooid. Rotterzwam is meer dan een gewoon vuilnisophaalbedrijf. Momenteel betalen bedrijven voor de dienst die geleverd wordt: het hoogwaardig verwerken van hun koffiedik. Ze krijgen daarvoor een impactrapportage terug en een aantal diensten, bijvoorbeeld een rondleiding in de kwekerij van Rotterzwam of bitterballen gemaakt van oesterzwammen die dan weer op hun koffiedik gekweekt zijn waardoor zij ook het verhaal van hun bedrijf kunnen vertellen.

De Vries zegt steeds verder te willen kijken naar wat je eigenlijk nog meer kunt doen met dat koffiedik. Daarnaast blijft na de oogst van oesterzwammen een substraat over. Dat is het koffiedik waar die schimmel doorheen gegroeid is. In het begin werd dat substraat soms opgehaald door mensen die het in de tuin willen gebruiken. Het werd ook beschikbaar gesteld als bodemverbeteraar aan stadslandbouwprojecten als de voedseltuin in Rotterdam. Het lijkt namelijk goed te zijn voor de bodem.

Rotterzwam heeft voor het project een POP3-subsidie van de Europese Unie in cofinanciering met de Provincie Zuid-Holland. POP3 is een subsidieprogramma voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector in Nederland. Een voorwaarde is dat je aansluiting zoekt bij een boer die aan grondgebonden landbouw doet. WUR is volgens De Vries een logische partner voor onderzoek op dit gebied omdat Jan Willem van der Schans al jaren geldt als een expert op het gebied van de circulaire landbouw en hij Rotterzwam al langer volgde. Wageningen Economic Research kijkt naar de juridische en bedrijfseconomische aspecten van de toepassing van deze reststromen als bodemverbeteraar in de akkerbouw. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.