Ads Top

360 extra echte banen en 6% tot 7,5% meer loon voor afval- & milieumedewerkers

Vanaf 1 januari krijgen de 7.000 werknemers in de Afval- en milieusector 6% loonsverhoging in een periode van 2 jaar. In 2019 geldt voor de loonsverhoging een minimum van € 900,-, waardoor de werknemers die het minst verdienen er het meest op vooruit gaan, namelijk 7,5%.

Ook krijgen 360 uitzendkrachten een echte baan en zijn er goede afspraken gemaakt voor flexmedewerkers en ZZP’ers om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dat is het resultaat van FNV en CNV voor de nieuwe cao in de afval- en milieusector.

Bestuurder Birsen Yavuz, FNV Publiek belang: ‘Heel trots ben ik op deze afspraken, waardoor iedereen een goede loonsverhoging krijgt en 360 medewerkers door hun nieuwe echte baan uit de onzekerheid komen. De inzet van onze leden voor meer echte banen en meer loon is vanaf het begin een serieus onderwerp van gesprek geweest, dat de werkgevers goed hebben opgepakt. Zij hebben hun verantwoordelijkheid genomen door echt te investeren in hun werknemers, in plaats van de aandeelhouders op de eerste plaats te zetten en zijn het goede voorbeeld voor alle werkgevers in Nederland.’

In de nieuwe cao is ook een generatiepact afgesproken. Oudere werknemers kunnen daardoor korter werken om gezond hun pensioen te halen, terwijl daarvoor in de plaats jongeren worden aangenomen. Daarnaast wordt in de nieuwe cao tevens de ww zonder werknemerspremie gerepareerd. Ook krijgen nieuwe vakbondsleden een werkgeversvergoeding van € 90,- om zich aan te sluiten bij de FNV of CNV.

Ook een hele mooie afspraak is dat werknemers vanaf nu maar liefst 4 weken betaald ‘partnerverlof’ krijgen bij de geboorte van hun kind. CNV-bestuurder Aynur Polat is blij met de afspraken: ‘Het is een principeakkoord om trots op te zijn. Naast de prima afspraken over loonstijging, generatiepact en vaste banen, vind ik de 4 weken partnerverlof bij geboorte een mooi onderhandelingsresultaat. Ik hoop dat deze afspraak navolging vindt in andere cao's.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.