Ads Top

Repareren bespaart waardevolle grondstoffen

Volgens Milieu Centraal zijn Nederlanders het repareren nog niet verleerd. Vier van de vijf Nederlanders repareren hun kapotte spullen wel eens, zo blijkt uit onderzoek van de voorlichtingsorganisatie onder meer dan 1000 Nederlanders. Toch bestaat het beeld dat het vaak goedkoper is om een nieuw apparaat te kopen. Een aanzienlijk deel van de 100 miljoen kleine apparaten dat jaarlijks wordt weggegooid, had een tweede leven kunnen krijgen. Zo kunnen we meer afval en waardevolle grondstoffen besparen.

Volgens Milieu Centraal is repareren goedkoper en makkelijker dan veel mensen denken. De voorlichtingsorganisatie geeft tips voor een langere levensduur van apparaten:
  1. Afstoffen en onderhouden. Werkt je apparaat nog? Onderhoud hem regelmatig, dan gaat het langer mee. Maak bijvoorbeeld de achterkant van je föhn stofvrij. Zo wordt de motor minder heet en brandt deze minder snel door.
  2. Repareren is meestal, maar niet áltijd beter voor het milieu. Oude wasdrogers en koelkasten die energie vreten kun je bijvoorbeeld beter vervangen door een energiezuinig apparaat.
  3. Onderzoek eerst of de leverancier nog garantie geeft. De monteur van de fabrikant werkt met originele onderdelen. Ook als de garantie is verlopen, is een verkoper wettelijk verplicht om je apparaat te repareren of vervangen als het stuk gaat bij normaal gebruik, binnen een redelijke levensverwachting.
  4. Geen garantie? Probeer het zelf. Online zijn veel handige instructievideo’s te vinden en misschien wil iemand helpen. Ook kun je bij veel bedrijven losse onderdelen bestellen.
  5. Kom je er zelf niet uit? Vraag vrienden of bezoek een Repair Café in de buurt. Hier staan vrijwilligers klaar om samen met jou (vaak gratis) spullen te repareren. Bij de Repair Cafés worden (in de categorie huishoudelijke apparaten) vooral koffieapparaten, stofzuigers, lampen, waterkokers en naaimachines gerepareerd. Wil je snel een professionele monteur inschakelen? Via Monteuropafstand.nl vind je monteurs die zonder voorrijkosten een oplossing bieden. De monteur kijkt via je smartphone mee naar het probleem en soms is een reparatie aan huis dan overbodig.
  6. Niet meer te redden? Lever je gesneuvelde apparaat in bij een inleverpunt voor elektrische apparaten. Deze vind je bij diverse winkels of in de milieustraat. Zo kunnen veel materialen gerecycled worden. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.