Ads Top

Arnon reduceert afval tot één zakje biomassa

Kathleen Vinck (Universiteit Antwerpen) ontwikkelde Arnon, een toestel voor het sorteren van afval in horecazaken.

Horecazaken bieden zelden gescheiden afval aan: voedselafval belandt gewoon bij het restafval. Onaanvaardbaar vanuit ecologisch standpunt, vindt Kathleen Vinck (Universiteit Antwerpen). Zij ontwikkelde Arnon, een toestel dat de recyclage van voedselafval moet stimuleren.

“Gescheiden organisch afval levert door compostering of vergisting een hogere waarde op dan wanneer het samen met het restafval  verbrand wordt. Simpelweg door het recycleren van voedselafval kunnen we dus een hoger nut bereiken”, legt Kathleen Vinck, studente productontwikkeling, uit. "Maar daar wringt het schoentje in grote horecazaken, die soms hele bergen voedselafval samen met hun restafval aanbieden, vaak uit gemakzucht, plaatsgebrek of om economische redenen. Ik bedacht daarom een manier om voedselafval on site te verzamelen en gedeeltelijk te verwerken."

Arnon verzamelt en verwerkt het voedselafval. Het verwerkingsproces begint met een fractionering van het voedselafval. Hierbij zal er hergebruik worden gemaakt van afwaswater om een goede verwerking te verzekeren. Eenmaal gefractioneerd, wordt het afval onttrokken van vocht. Door een centrifugering wordt de vaste materie gescheiden van het vocht, dat vervolgens geloosd wordt.

Bedoeling is om Arnon in een horecazaak binnen de afruim- en afwasruimte te implementeren en naadloos op de huidige workflow aan te sluiten. “Zowel bordresten die terugkomen uit de zaal als grotere porties afval die ontstaan bij het bereiden van voedsel in de keuken worden bovenaan ingevoerd. De resterende biomassa wordt onderaan uitgeworpen en opgevangen in een wegwerpbare unit, geschikt voor compostering. Eén zakje kan de totale hoeveelheid biomassa opvangen die geproduceerd wordt door een middelgroot restaurant op één dag.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.