Ads Top

Kansen voor biobased materialen in ‘biobased ziekenhuis’

Wageningen UR en ziekenhuis Rijnstate in Arnhem zien kansen voor de inzet van vergistbare biobased materialen in ziekenhuisartikelen. Na gebruik kunnen wegwerpartikelen zoals bedpo’s, serviesgoed, schorten en onderleggers gemaakt van biobased materialen worden vermalen en via het riool in een vergistingsunit worden verwerkt. Deze innovatie levert energie op, vermindert afvalstromen en verbetert de hygiëne en logistiek in het ziekenhuis.

Wageningen UR Food & Biobased Research onderzocht welke biobased artikelen in aanmerking komen ter vervanging van huidige wegwerpartikelen. Omdat vergistbaarheid een belangrijke rol speelt bij de verwerking, is specifiek gekeken naar de mogelijkheden van vergistbare materialen. Van de afvalstroom die omgaat in Rijnstate kan volgens Food & Biobased Research circa 160 duizend kilogram gemaakt worden van dit type materiaal. Deze afvalstroom levert na vergisting een hoeveelheid biogas op die overeenkomt met 700 duizend kWh stroom.
Marc Koster, afdeling vastgoed van Rijnstate, spreekt van een regelrechte business case. Om dit mogelijk te maken zullen 51 shredders worden geïnstalleerd op verschillende plekken in het ziekenhuis, die wegwerpartikelen kunnen vermalen en op een centraal punt kunnen vergisten tot biogas. Koster: ‘Vanaf 2017 willen we deze technologie van het bedrijf Pharmafilter gericht inzetten. Na ruim tien jaar is de investering terugverdiend.’

Als het aan Food & Biobased Research kunnen op korte termijn producten zoals bestek en (spuug)bakjes, maar ook operatieschorten, mutsen en schoentjes worden vergist. Martien van den Oever, onderzoeker bij Food & Biobased Research: ‘Op dit moment worden nog lang niet al deze producten gemaakt van vergistbare materialen, maar deels bestaan er wel vergistbare alternatieven en deels zijn deze op korte termijn te realiseren’. In zijn onderzoek deelde Van den Oever makkelijk en moeilijk te realiseren alternatieven in naar categorieën. ‘Een belangrijke categorie materialen is nog niet als vergistbaar product beschikbaar, maar vormt een prachtige business case wanneer ziekenhuizen deze willen gaan afnemen.’

De uitbreiding van het huidige biobased assortiment van voornamelijk PHA-producten met andere vergistbare producten vraagt om enkele proeven die moeten aantonen welke materialen vergistbaar zijn. Van den Oever wil dit proces testen in samenwerking met Pharmafilter, het bedrijf dat in 2010 het vergistingsproces voor wegwerpmaterialen introduceerde in het Reinier de Graafziekenhuis in Delft.

Rijnstate wil stappen gaan zetten. ‘Met behulp van de lijst van biobased materialen van Wageningen UR willen we proberen een veel groter deel van ons ziekenhuisafval te vergisten’, aldus Koster. Rijnstate gaat de komende maanden precies invullen welke producten kunnen worden vervangen door biobased varianten en wat de financiële consequenties hiervan zijn. Koster hoopt dat er daarna snel besluitvorming kan plaatsvinden en de bouw van het Pharmafilter eind 2016 of begin 2017 kan beginnen. Er zijn nog zes andere ziekenhuizen die de overstap richting biobased willen maken met de bioplastics en de vergister van Pharmafilter. Naast Delft en Arnhem gaat het onder meer om het Erasmus MC in Rotterdam en het ziekenhuis in Terneuzen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.