Ads Top

NS en Rwanda kiezen voor afbreekbare verpakkingen

De 500.000 zakjes treindrop die de NS dezer dagen uitdeelt om het 175-jarige bestaan van het spoor te vieren, zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic van maïs en houtpulp. De zakken chips die de inwoners van Rwanda binnenkort snacken ook. Steeds meer grote bedrijven en organisaties in Nederland kiezen voor biologisch afbreekbare verpakkingen, constateert The Bioplastic Factory.

Het bedrijf is specialist in verpakkingen, borden, bekers en ander servies van bioplastics. Die worden gemaakt uit natuurlijke materialen als maïs, aardappel, suikerriet, bagasse, houtpulp en bamboe. Hernieuwbare grondstoffen, meestal afkomstig uit afvalstromen, zodat de productie de voedselketen niet raakt. De biokunststoffen zijn veelal biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Dat wil zeggen dat ze in het milieu afbreken onder invloed van natuurlijke elementen of binnen zes maanden composteren zonder dat er schadelijke stoffen achterblijven.

Daardoor hoeven verpakkingen en andere kunststoffen niet meer van aardolie gemaakt te worden, zoals regulier plastic, maar van natuurlijke materialen. Een nog groter voordeel voor het milieu is er dat er geen vervuiling meer plaatsvindt met onafbreekbare plastics. Dat heeft onder meer geleid tot de enorme plastic soep in de oceaan, die inmiddels 34 keer zo groot is als Nederland.

The Bioplastic Factory heeft onder andere contacten met voedselproducerende multinationals, grote supermarktketens, tuincentra, een producent van diepvriesfriet en een grote organisatie op het gebied van ontwikkelingshulp. ,,We zitten met gerenommeerde bedrijven en organisaties aan tafel. Allemaal hebben ze interesse in biologisch afbreekbaar plastic. We zien echt een groeiende vraag en geloven dat dit enorme kansen biedt," zegt Bas van den Bogerd van The Bioplastic Factory.

Hij en zijn collega's Wouter Geldhof en Alfred Sandee begonnen het bedrijf twee jaar geleden en hebben met oud CTO van DSM innovatie centrum Dirk Sjoerdsma een ervaren doctor in de polymeerchemie in de gelederen. In overleg met klanten maakt het bedrijf verpakkingen op maat. Van foodgrade spuitgietverpakking van maïszetmeel tot een thermovorm-schaaltje van bagasse, van verpakkingsfolie van houtpulp tot een waterkan van bamboe.

Met de actie voor de NS treedt het bedrijf voor het eerst naar buiten. Om het 175-jarig bestaan van het spoor te vieren worden sinds 20 september een half miljoen zakjes treindrop uitgedeeld. Samen met zijn partner Bio4Pack maakte het bedrijf daarvoor speciale bio degradable verpakkingen. Op deze wijze laat de NS haar reizigers op een milieuverantwoorde manier genieten van deze ludieke actie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.