Ads Top

Illegale asbestsanering aangepakt met app

Voor het eerst in jaren daalt het aantal overtredingen bij asbestsaneringen. Dat vertelt Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden Inspectie SZW, die vandaag namens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het Nationale AsbestFeitenCongres sprak. Ze noemt de feiten hoopgevend, maar waarschuwt tegelijk voor teveel enthousiasme.

De directeur Arbeidsomstandigheden ziet een trendbreuk in de kwaliteit van asbestsaneringen: het afgelopen jaar is er volgens haar voor het eerst een verbetering te zien van 13% in het naleven van de regels door gecertificeerde bedrijven. Daarnaast merkt het ministerie dat steeds meer opdrachtgevers gecertificeerde bedrijven inschakelen.

Wel is het volgens Zuurbier zaak om onverminderd aandacht te houden voor illegale saneringen; hier is geen sprake van een verbetering, maar moet wel het zwaartepunt van de handhaving liggen. 'Het gaat om een verbetering bij gecertificeerde bedrijven. Zeker als het gaat om malafide partijen moeten handhavende instanties intensief blijven samenwerken.' Het ministerie doet een uitdrukkelijk beroep op de gebouweigenaren zelf en op de milieuhandhavers van de gemeenten. Zij kunnen sinds dit jaar illegale praktijken onder andere snel communiceren via de nieuwe App Asbestwerkzaamheden.

Andere sprekers uit verschillende hoeken van de asbestketen sluiten zich aan bij de oproep. Want, zoals Michel Baars het samenvatte: 'Juist in deze tijd van veranderende wetten en regels is het belangrijk om goed te blijven luisteren. Naar opdrachtgevers als woningcorporaties en gebouweigenaren, maar ook naar de professionals die dagelijks met asbestvraagstukken bezig zijn,' aldus Michel Baars, bedrijfsdirecteur bij Search, op het asbestcongres. 'Al deze betrokkenen streven één gemeenschappelijk doel na, ondanks hun verschillende uitdagingen: het leveren van een bijdrage aan veiligheid en gezondheid van mensen in hun woon- en werkomgeving. Dat moeten we nooit uit het oog verliezen.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.