Ads Top

Onderwaterrobot toont hoe diep het mariene afvalprobleem zit

Grootschalig Europees onderzoek van de zeebodem toont aan dat er zelfs in de diepste zones van de oceaan afval ligt. Voor Belgiƫ nam de UGent vanuit het Renard Centre of Marine Geology deel aan dit onderzoek.

De wetenschappers vonden onder meer flesjes, plastic zakken en visnetten in de Middellandse Zee, van aan de continentale zone tot aan de Mid-Atlantische Rug op 2000 kilometer van de kust. Dit is een aanzienlijk probleem omdat plastic door sommige dieren als voedsel wordt aanzien, of voor verstrikking van koralen en vissen zorgt (‘ghost fishing’).

ROV Genesis tijdens de Belgica 2010 Whittard Campagne (©Bart Beuselinck, UGent) ROV Genesis tijdens de Belgica 2010 Whittard Campagne (©Bart Beuselinck, UGent) nam de Universiteit Gent vanuit het Renard Centre of Marine Geology deel aan dit internationaal onderzoek. Zij zorgden voor kartering van de zeebodem en onderzoek van diepzeestromingen op ecosystemen in de Golf van Biskaje en de Golf van Cadiz.

Detailkartering van de zeebodem gebeurde met verschillende types sonar, waarbij de zeebodem door middel van geluidsgolven in kaart gebracht wordt. De onderzoekers maakten ook hogeresolutiebeelden van de zeebodem en namen stalen met de grijparm van een onderwaterrobot: Remotely Operated Vehicle (ROV) Genesis. Deze ROV voerde verschillende duiktochten uit vanop het onderzoeksschip R/V Belgica en biedt de mogelijkheid de weinig gekende diepzee te exploreren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.