Ads Top

Jaarlijks 45.000 ton gerecycled materiaal voor productie Opel-modellen

Opel speelt op het gebied van recycling naar eigen zeggen een leidinggevende rol in de auto-industrie. Jaarlijks wordt circa 45.000 ton gerecycled en recyclebaar materiaal in Opels productiemodellen toegepast. Door het gebruik van gerecyclede kunststoffen produceert de Opel-fabriek in Eisenach circa 30 procent minder CO2-uitstoot. In de compacte en stijlvolle Opel ADAM worden nu al 170 gerecyclede componenten toegepast, waarmee de ADAM een unieke positie inneemt.
Volgens de EU-richtlijnen moet momenteel ten minste 85 procent van het voertuiggewicht vervaardigd zijn uit hernieuwbaar materiaal. Per 2015 wordt de EU-regelgeving aangescherpt tot 95 procent van het gewicht. Opel is uitstekend in staat om nog meer gerecycled materiaal naadloos in het productieproces op te nemen.
In de Opel ADAM worden gerecyclede kunststoffen gebruikt voor onderdelen als de koplampbehuizingen, de bumperbeugels en de waterafvoer tussen het motorcompartiment en het schutbord.
Het gebruik van deze kunststoffen is niet alleen milieubewuster, het biedt ook voordelen. Gerecyclede materialen kunnen zelfs van betere kwaliteit zijn dan nieuwe kunststof producten; ze zijn minder geneigd te vervormen en te rekken of te krimpen. In de Opel ADAM is zelfs het inlaatspruitstuk van gerecycled materiaal. Het is uiterst duurzaam en het verdraagt temperaturen van -40 tot +200 graden Celsius tijdens de recirculatie van uitlaatgassen. Bijkomende voordelen zijn onder meer het ‘gedrag’ bij trillingen (weinig risico om te breken), de UV-bestendigheid en de accuratesse waarmee de onderdelen gemonteerd kunnen worden.
Kunststof flesdoppen dienen als basis voor onvermengde, zuivere pellets (ruwe plastic korrels). Vervolgens worden van deze zwarte pellets nieuwe onderdelen gemaakt, bijvoorbeeld in een kunststof spuitgietproces. De drukwaarden en temperaturen die vereist zijn voor de productie van recyclebare materialen, zijn lager dan wanneer gebruikgemaakt wordt van nieuwe materialen. De productie van onderdelen van gerecycled materiaal kost dus minder energie, wat resulteert in een forse verlaging van CO2-uitstoot en een verbetering van Opels ‘carbon footprint’.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.