Ads Top

Omgekeerd afval inzamelen van start

Op 6 januari 2014 start de gemeente Arnhem met Omgekeerd inzamelen. In de wijken De Laar West, Malburgen Oost-Noord en Over het Lange Water gaan de bewoners afval scheiden in aparte containers voor papier, plastic en organisch afval. Wat nog overblijft, is restafval. Dit moeten ze zelf brengen naar ondergrondse containers in hun wijk. Margreet van Gastel, wethouder Openbare Ruimte en Milieu geeft het startschot voor het omgekeerd inzamelen op basisscholen in de 3 startwijken.
Kinderen van de J.W. Dreesschool, de J.F. Kennedyschool, de Monchyschool en de De Laarakker worden betrokken bij het startmoment. Dit is op 6 januari in Over het Lange Water en op 8 januari in Malburgen en De Laar. Van Gastel: “Als we kinderen kunnen leren waarom afval gescheiden inzamelen zo belangrijk is, vertellen ze hun ouders er ’s avonds  aan tafel over. Zo hebben we straks een flinke groep jonge enthousiaste ambassadeurs!”
In de drie startwijken verandert de inzameling van restafval, plastic en oud papier. Voor bewoners van laagbouwwoningen betekent dit dat zij een derde minicontainer erbij krijgen voor het inzamelen van papier en karton. De grijze minicontainer voor het restafval vervalt, deze wordt voortaan gebruikt voor het inzamelen van plastic. Het restafval wordt niet meer aan huis opgehaald, bewoners moeten dit naar een ondergrondse verzamelcontainer brengen. Hiervoor zijn ondergrondse verzamelcontainers op strategische plekken in de wijk geplaatst. In de hoogbouw wordt de inzameling van de grondstoffen verbeterd, door onder andere meer ondergrondse verzamelcontainers te plaatsen.
Om bewoners in de drie startwijken te helpen en uitleg te geven over de nieuwe manier van afvalinzameling worden er afvalcoaches aangesteld. Zij worden de ogen en oren van de buitengewoon opsporingsambtenaar. Zij zullen er op letten dat bewoners hun afval op de juiste manier aanbieden en dat er geen afval gedumpt wordt naast de ondergrondse containers. Ze zijn zowel overdag, als ’s avonds en in het weekend aanwezig en zijn te herkennen aan een groen uniform.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.