Teveel gescheiden afval vervuild
Als er teveel vervuiling in een partij ingezameld afval blijft zitten, wordt deze afgekeurd voor recycling. De Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal helpt mensen om spullen in de juiste bak af te danken.
De vervuiling van gescheiden afvalstromen ontstaat door misverstanden over wat wel of niet in een bepaalde afvalbak hoort. Zo mag een kristalglas of kapotte gloeilamp niet in de glasbak, omdat dit een andere samenstelling heeft. Behang of papieren broodzakken horen - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - niet bij het oudpapier. En piepschuim en pvc zorgen voor problemen bij de recycling van kunststof afval. In de Afvalscheidingswijzer kunnen mensen opzoeken in welke bak ze spullen moeten gooien die ze willen afdanken.
Vervuiling in de gescheiden afvalstromen frustreert het recycleproces. Vaak kan afval dat in een verkeerde bak belandt er gemakkelijk uitgehaald worden. Denk aan een metalen deksel in de glasbak, of plakband op papier. Dit kost echter extra geld en energie.
In een ton glasafval zit 50 kilo vervuiling, terwijl dit slechts 25 gram mag zijn voor een goede verwerking. Er zijn oplossingen waarmee dit meestal gerealiseerd wordt, maar die kosten wel veel geld. Van het gescheiden ingezamelde GFT-afval wordt vijf procent afgekeurd omdat dit te zeer vervuild is met bijvoorbeeld plastic folies. Van alles dat in de textielcontainer belandt is tien procent afval; bijvoorbeeld doordat de textiel nat en beschimmeld is of te sterk vervuild met olie- of verfvlekken. En van al het gescheiden ingezamelde plastic is bijna 30 procent niet geschikt voor recycling.
In Nederland produceren we jaarlijks 538 kilogram huishoudelijk afval per persoon. De helft daarvan leveren mensen gescheiden in. Goede gescheiden afvalinzameling en -verwerking scheelt grondstoffen en energie. Bovendien is dit goedkoper dan het verbranden van afval. Elke kilo afval die niet naar de verbrandingsoven gaat, bespaart 5 eurocent. Gemeenten rekenen de kosten van afvalverwerking door aan hun burgers via de afvalstoffenheffing. Goede afvalscheiding loont dus de moeite, ook financieel.
Geen opmerkingen: