Ads Top

Afval verminderen is niet moeilijk

Nederland scoort goed als het gaat om afvalscheiding. Maar met 538 kilo huishoudelijk afval per persoon per jaar staan we ook in de Europese top-10 van grootste afvalproducenten. "Dat kan beter", aldus Vera Dalm van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. "Tien procent van ons huishoudelijk afval is eenvoudig te vermijden, zonder daarvoor veel moeite te hoeven doen."

In de Europese week van de afvalvermindering van 17 t/m 25 november voert Milieu Centraal campagne om met eenvoudige maatregelen tien procent van het huishoudelijke afval te verminderen.

Minder eten weggooien en een brievenbussticker tegen reclamedrukwerk leveren de grootste besparingen op: respectievelijk 579 en 238 miljoen kilo per jaar. Voedselafval is het grootste deel van ons huishoudelijk afval: bijna 1,2 miljard kilo per jaar, dat is zo'n 70 kilo per persoon per jaar. De helft hiervan is volgens Milieu Centraal makkelijk te vermijden door op maat eten in te kopen en op maat te koken; genoeg maar niet teveel.

Een op de zes huishoudens heeft al een brievenbussticker, vooral bekend als nee/nee of nee/ja sticker. Daarmee wordt nu al 48 miljoen kilo per jaar aan papier bespaard. Iedere extra sticker bespaart bijna 40 kilo aan papier per jaar.

Tachtig procent van de Nederlanders neemt al regelmatig een eigen boodschappentas mee naar de winkel. Toch worden nog altijd jaarlijks 740 miljoen plastic tasjes weggegooid. En denk eens aan de 54 miljoen plastic flesjes die we samen weggooien. Door flesjes vaker te vullen met kraanwater of zelf een beker mee te nemen is 21 miljoen kilo aan plastic flesjes te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.