Ads Top

Gevangenisstraffen geëist tot vier jaar voor fraude in de metaalrecycling branche

Het Functioneel Parket (FP) heeft vandaag voor de rechtbank Assen gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen vier verdachten voor fraude in schroothandel. Tegen het bedrijf van de verdachten is een geldboete geëist van 1.613.242 euro. Het FP verdenkt de verdachten van grootschalige belastingfraude bij de handel in gebruikte metalen. Verdachten hebben vermoedelijk metalen onder valse namen verhandeld, waardoor er binnen de branche een zwartgeldcircuit in stand werd gehouden.
Uit het strafrechtelijk onderzoek dat is uitgevoerd door de FIOD is gebleken dat verdachten meerdere inkooptransacties niet op de juiste wijze in de administratie hadden verwerkt. Hierdoor werden transacties buiten de boeken gehouden en werd er geen belasting betaald over het zwart verdiende geld. "Diverse leveringen waren helemaal niet opgenomen en ingekochte metalen werden onder valse namen verwerkt in de administratie", volgens de officier.
Drie verdachten, broers van elkaar van respectievelijk 60, 58 en 55 jaar, worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich lange tijd heeft bezig gehouden met fiscale fraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Ook worden ze verdacht van het voorhanden hebben van vuurwapens. "De gebroeders wilden zwarte winst generen en hebben anderen gedwongen zwart aan te leveren en zwart af te nemen. De schatkist heeft hier schade door geleden en dit alles voor persoonlijk gewin, daarom zijn gevangenisstraffen op zijn plaats", aldus de officier.
De officier eiste tegen de 60-jarige hoofdverdachte vier jaar celstraf. Deze verdachte stuurde het bedrijf direct aan. Bij het formuleren van de eis heeft de officier sterk strafverzwarend meegenomen dat de hoofdverdachte het werk van belastingdienstmedewerkers heeft belemmerd door hen persoonlijk te bedreigen. Hij noemde de bedreigingen die gedaan zijn door de 60-jarige verdachte aan Belastingdienstmedewerkers. "Een buitengewoon ernstig feit, Belastingdienstmedewerkers doen hun werk voor ons allen en moeten hun werk onbelemmerd kunnen doen. Deze bedreigingen rekening ik verdachte zeer ernstig aan". De twee broers waren op de hoogte van de fraude en hebben meegedeeld in de zwarte winsten maar hun rol was ondergeschikt ten aanzien van de hoofdverdachte. De officier eiste 27 maanden en 24 maanden gevangenisstraf. Tegen de vierde verdachte is gevangenisstraf van een duur gelijk aan de voorlopige hechtenis en 80 uur werkstraf geëist. Het gaat om de boekhouder die als werknemer heeft meegewerkt aan de fraude maar er zelf geen voordeel van heeft genoten. Tegen het bedrijf van verdachten is een geldboete van 1.612.242 euro geëist, dit bedrag is gelijk aan het fiscale nadeel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.