Ads Top

Nieuwe sorteerlijn nodig om grondstof te produceren voor geavanceerde plasticrecycling

Renewi en Freepoint Eco-Systems International kondigen hun intentie aan om een langdurige en strategische samenwerking aan te gaan voor de productie van grondstoffen voor de geavanceerde recycling van plastic afval. Deze samenwerking is gericht op het voorkomen dat end-of-life plastics worden verband door de ontwikkeling van de benodigde sorteer- en verwerkingsinfrastructuur.

Het doel is om 80.000 ton grondstof te leveren voor de eerste geavanceerde recyclinginstallatie van Freepoint Eco-Systems in Europa, gevestigd aan het Kluizendok in Gent, België. Door hun krachten te bundelen, spelen deze twee marktleiders in afvalbeheer en recycling in op de groeiende vraag naar duurzame oplossingen voor afgedankte kunststoffen en het gebruik van pyrolyse-olie om gerecyclede producten te maken.

Eerder dit jaar kondigde Freepoint de ontwikkeling aan van zijn vlaggenschip voor geavanceerde kunststofrecycling in Gent. In de komende maanden zullen Renewi en Freepoint Eco-Systems samenwerken om de voorbewerkingsinfrastructuur op te zetten, die de aanvoer van 80.000 ton grondstoffen voor deze fabriek mogelijk zal maken. Pyrolyse in geavanceerde recycling is een thermisch ontbindingsproces waarbij bestaande plastic materialen zonder zuurstof worden verhit om ze af te breken in kleinere moleculen die  als grondstof kunnen worden hergebruikt. Deze geavanceerde recyclinginstallatie maakt het mogelijk om complexe, gemengde kunststoffen te recyclen die moeilijk op een andere manier te verwerken zijn, waardoor deze installatie een perfecte aanvulling vormt op mechanische recycling.

De samenwerking tussen Renewi en Freepoint Eco-Systems markeert een belangrijke stap in de afvalverwerkingsketen en een belangrijke ontwikkeling in de circulaire economie van Europa. Dit partnerschap overbrugt de huidige kloof tussen afval en nieuwe producten en sluit aan bij de ecologische doelstellingen van de Green Deal en opkomende verplichtingen voor gerecyclede inhoud in nieuwe producten.

Door afgedankte kunststoffen die anders verbrand zouden worden om te leiden naar recycling zal dit geavanceerde recyclingproject naar verwachting  CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen en de afhankelijkheid van  fossiele grondstoffen voor de productie van nieuwe producten verkleinen. Dit project voegt  waarde toe aan zowel de lokale als de  wereldwijde circulaire economie, van de winning van afvalmateriaal tot het creëren van eindproducten.

Freepoint Eco-Systems en Renewi onderzoeken de ontwikkeling en co-investering van een nieuwe sorteerinstallatie, essentieel voor de productie van de 80.000 ton grondstof die nodig is voor de geavanceerde recyclinginstallatie. Renewi zal gebruik maken van de expertise die het heeft opgebouwd met zijn ultramoderne sorteerlijn voor restafval, die al meer dan een jaar operationeel is en bewezen heeft grondstoffen van hoge kwaliteit voor geavanceerde recycling te kunnen produceren.

Deze nieuwe sorteerlijn zal verschillende innovatieve sorteertechnieken toepassen, waaronder het gebruik van restwarmte van de geavanceerde recyclingfabriek. Dit proces zal diverse plastic bronnen aan het einde van hun levensduur omzetten in een consistente en hoogwaardige grondstof, waardoor ze opnieuw worden opgenomen in de circulaire economie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.