Ads Top

Badeendjes leren Lowlandsbezoekers afval scheiden

Net als vorig jaar staat WUR in 2024 weer het wetenschapsprogramma van muziekfestival Lowlands. Promovendus Rick Fransman en zijn copromotor Robert Goedegebure (beide Urban Economics) leren festivalbezoekers om op de juiste manier plastic te recyclen.

Het doel van het MUNITION-onderzoeksproject is om te onderzoeken of overheden moeten inzetten op voor-scheiding of na-scheiding. ‘Voor-scheiding is wat we thuis doen met bijvoorbeeld ons plasticafval in de PMD-bak. Bij na-scheiding gaat alle afval op een grote hoop en wordt het achteraf gescheiden. Mijn project gaat specifiek over de barrières die we tegenkomen in onze huishoudens om op een correcte manier plastic te recyclen’, aldus Fransman.

Om de bezoekers zo neutraal mogelijk mee te laten doen aan het onderzoek willen Goedegebure en Fransman nog niet te veel over hun experiment vertellen, maar Goedegebure kan toch een tipje van de sluier oplichten. ‘We laten bezoekers in een badje naar plastic eendjes hengelen. Die eendjes hebben allemaal een nummertje dat correspondeert met stukken plastic. We vragen de bezoekers vervolgens hoe ze die stukken zouden recyclen. Daarmee willen we onderzoeken wat mensen moeilijk – en makkelijk – vinden aan recyclen.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.