Ads Top

UMCG, Renewi en GreenCycl werken samen voor duurzaam hergebruik van medisch afval

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Waste-to-product bedrijf Renewi en GreenCycl tekenen een samenwerkingsovereenkomst. De pilot, die twee jaar geleden startte, is nu omgezet in een structurele samenwerking. Verschillende afvalstromen worden apart ingezameld en daarna verwerkt tot grondstoffen die kunnen dienen voor nieuwe medische materialen.

Metalen instrumenten, kunststof doeken en bakjes: in het operatiecentrum van het UMCG worden dit soort materialen sinds twee jaar apart ingezameld. Wat begon als pilot, is inmiddels helemaal geïntegreerd in het werk.  Iedereen weet precies wat waar naartoe gaat en het proces is zo ingericht dat het apart inzamelen nauwelijks extra tijd kost. Ook niet onbelangrijk in een druk operatiecentrum.

In totaal zamelt het UMCG op deze manier jaarlijks 550 kilogram aan metalen instrumenten en 150 kilogram aan kunststof doeken in; inmiddels al vier keer zoveel dan bij de start van de pilot. ‘Door deze medische materialen uit de reguliere afvalstroom te halen, voorkomen we dat ze verbrand worden en dus verloren gaan’, vertelt duurzaamheidsmanager Charlotte Kumm.

Naast het operatiecentrum doet ook de afdeling Oogheelkunde mee aan het project en recent is het Simulation Center begonnen om bruikbare medische producten uit de afvalstroom te scheiden.

Hoe meer medische materialen apart worden ingezameld, hoe beter. ‘Ziekenhuizen, klinieken en instellingen kunnen een verscheidenheid aan gebruikte medische materialen inzamelen die via ons zoveel mogelijk een nieuw leven krijgen, het liefst ook weer in de zorg’, zegt Sander Leenders, Commercieel Directeur Nederland bij Renewi. Denk bijvoorbeeld aan een instrumentenopener, gemaakt van steriele afdekdoeken, of aan bedbakjes, taperolhouders en nagelschrapers. ‘Belangrijk uitgangspunt daarbij is upcycling’, legt Leenders uit. Ervoor zorgen dat een medisch materiaal na verwerking een vergelijkbare of zelfs een betere kwaliteit heeft. ‘Door te upcyclen in plaats te verbranden, verliezen we geen waardevolle materialen.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.