Ads Top

Het bekertjesdilemma van de festivalzomer

Voor iedereen een festivalzomer: Amsterdam Pride, Grachtenfestival en het Sluis- en Bruggenfestival in Weesp. Uw biertje of kombuchu is geserveerd in een bekertje. Wat doet u vervolgens met het lege bekertje? In de afvalbak, inleveren bij de bar of meenemen naar huis?

In het jaar 2050 wil Amsterdam een circulaire economie hebben waarin afval niet bestaat. Afval is dan materiaal dat u opnieuw kunt gebruiken. Uw bekertje belandt niet op de vuilnisbelt, maar wordt opnieuw gebruikt als beker. Of als iets anders van plastic. En daarna nog een keer. En nog een keer.

In Europa zijn er wetten en regels die bijdragen aan een circulaire economie. Een voorbeeld van zo’n regel is de SUP. SUP staat voor Single Use Plastics en deze richtlijn verbiedt wegwerp plastics. Het rietje bij de appelsap mag daarom bijvoorbeeld niet meer van plastic zijn, maar is nu van karton.

Organisatoren van festivals hebben nu de keuze uit harde plastic bekers die ze na verkoop van een drankje opnieuw verzamelen, wassen, vullen en weer verkopen. Of ze kiezen voor plastic bekers van zacht plastic, die één keer gebruikt worden. Maar die daarna wel goed gerecycled moeten worden. Anders krijgen ze een boete. Beide keuzes hebben voordelen en nadelen.

Het belangrijkste is dat de bekertjes terugkomen. Dan belanden ze niet op de grond of in de bosjes. Een beker van hard plastic is duurzamer dan een beker van zacht plastic als deze minstens 5 keer gebruikt wordt. Maar dat betekent wel dat de barmannen en barvrouwen tijdens het festival bekertjes moeten afwassen.  

De ‘final cup’ zijn de laatste bekertjes van de bezoekers en zijn het moeilijkst te verzamelen. Veel van deze bekertjes gaan mee naar huis of toch in de prullenbak. Ze komen niet terug bij de organisator. Die moet per bekertje een geldbedrag aan de leverancier van de bekertjes betalen. Dat kost soms wel duizenden euro’s.  
 
Statiegeld of niet: Bezoekers hebben geen zin om ervoor in de rij te gaan staan. Of ze vinden het bekertje een leuk aandenken aan een gezellige middag.

De gemeente helpt op meerdere manieren. Zo zijn er teams van de gemeente die meehelpen met het schoonmaken van de evenementen. Het innovatieteam test nieuwe uitvindingen tijdens open festivals als de Marathon en het Grachtenfestival. Bijvoorbeeld met ondernemers die een speciale statiegeldbak voor flessen en blikjes met een donatielade testen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.