Ads Top

Komt er alsnog een landelijk systeem voor inleverpremies op lachgascilinders?

Op 20 juni ontving de vaste Kamercommissie van Infrastructuur & Milieu diverse sprekers voor een rondetafelgesprek om zich te laten informeren over de problemen en schade die de afvalsector ondervindt als gevolg van het lachgasverbod. Een groot acuut probleem waar snel actie op ondernomen moet worden.

Door het lachgasverbod dat per januari 2023 is ingegaan is de problematiek rondom het dumpen en de verwerking van lachgascilinders in de afvalketen fors toegenomen. Op jaarbasis gaat het om ca. 375.000 lachgascilinders in de openbare ruimte en ca. 92.000 in het restafval. Wij maken ons dan ook ernstige zorgen over de veiligheid van medewerkers, de continuïteit van afvalinzameling en -verwerking én de aanzienlijke financiële schade.

Het dumpen van lachgascilinders in de openbare ruimte en bij het (rest)afval vormt een direct risico voor onze medewerkers in de afvalketen. Er zijn meerdere incidenten geweest waarbij cilinders zijn ontploft tijdens het vermalen en verbranden van afval, wat heeft geleid tot ernstige veiligheidsrisico’s en schade aan installaties en inzamelvoertuigen.

Ook is er grote financiële schade voor gemeenten; het verwijden van de cilinders uit de openbare ruimte, het sorteren en de opslag blijkt een grote kostenpost. Voor de verwijdering alleen al bedragen de kosten ca. €17 miljoen per jaar. Kosten voor sortering bedragen ca. €60 miljoen. Daarnaast worden de kosten van de verwerking ook in rekening gebracht bij gemeenten. Deze kosten drukken zwaar op de gemeentelijke budgetten en kunnen leiden tot verhoging van de afvalstoffenheffing voor burgers. Los van deze kosten hebben verwerkers ook vele tientallen miljoenen schade geleden, waardoor de totale kosten in de keten op jaarbasis meer dan €100 miljoen bedragen.

Aanleiding voor het rondetafelgesprek was de grote teleurstelling van de sector over de brief van het kabinet in april. Hierin werd medegedeeld dat, naast de eerdere afwijzing voor het (her-)invoeren van een retourpremie voor lachgascilinders, ook het verzoek tot financiële compensatie werd afgewezen. De NVRD schreef als reactie samen met de Vereniging Afvalbedrijven een oproep aan de Tweede Kamer. Namens de NVRD deed voorzitter Henry Meijdam het woord.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.