Ads Top

De groene verf van Baril Coatings

Baril Coatings, een familiebedrijf uit ‘s-Hertogenbosch, produceert coatings en verven. Sustainable Coating Solutions staat groot op de voorgevel van het bedrijf. Vader Duijghuisen startte eind jaren tachtig bij de verfproducent, sinds kort runnen zijn twee zoons het bedrijf. Algemeen directeur Jeroen Duijghuisen stelt dat een coating in wezen al duurzaam is. “Een coating verlengt de levensduur van materialen. Een houten kozijn gaat dankzij een coating veel langer mee.”

Om duurzame alternatieven te vinden, werkt de verfproducent nauw samen met grondstofleveranciers, kennisinstellingen en eindgebruikers.

Toch is de milieu-impact van de verfindustrie groot. Verf bevat schadelijke chemicaliën, zoals vluchtige organische stoffen (VOS), reactieve bindmiddelen, conserveermiddelen en pigmenten. Daarnaast gaat de productie gepaard met een hoge CO2-uitstoot.

De verfproducent zoekt naar duurzame vervangende grondstoffen, vooral uit rest- en recyclingstromen. Sinds 2010 zet het bedrijf plantaardige grondstoffen in.

Reguliere verfsoorten worden geproduceerd met fossiele grondstoffen. Oplosmiddelen en coatings zijn bijproducten van aardolie. Zo werkt men onder meer aan de overstap van oplosmiddelen naar verven op waterbasis. In 2030 wil de verfproducent enkel nog herwinbare grondstoffen gebruiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.