Ads Top

Rotterdam neemt extra maatregelen om vuil op straat terug te dringen

In juli 2021 is een pilot gestart in Noord en Kralingen-Crooswijk met een aantal reinigingsmedewerkers die handhavend optreden tegen naastplaatsingen van papier en karton (ongeveer 40% van de naastplaatsingen bestaat uit papier en karton). De reinigingsmedewerkers doen, naast het opruimen van de rommel, onderzoek naar wie het vuil heeft achtergelaten om de betreffende vervuiler te beboeten. Gezien de positieve resultaten van de pilot wordt deze met een half jaar verlengd. Na de zomer wordt bekeken of er verdere uitbreiding komt van de inzet van reinigingsmedewerkers op handhaving van naastplaatsingen.

Handhavers ruimen verkeerd aangeboden huisvuil (naastplaatsingen) op en proberen te achterhalen wie de vervuiler is. De hoogte van de boete die de overtreder krijgt, dekt de gemaakte (herstel)kosten voor deze vorm van handhaving. De kosten bestaan onder meer uit: personeelskosten, materiaalkosten, stortingskosten en administratiekosten.

Het tarief voor het verkeerd aanbieden van huisvuil is de afgelopen jaren niet gewijzigd, terwijl de kosten wel zijn gestegen. Per 1 maart 2022 wordt het bedrag voor de boete voor een naastplaatsing verhoogd van 125 euro naar 154 euro per overtreding. Daarmee wordt het verwijderen van de naastplaatsing kostendekkend gemaakt en zal er ook een preventieve werking van uit gaan.

In maart 2022 wordt gestart met de pilot ‘bakkie voor een zakkie op tour’. Samen met bewoners, ondernemers en de gemeente wordt op een laagdrempelige manier de handen ineengeslagen om de uitdagende afvalproblematiek, waaronder zwerfvuil, tegen te gaan. Doel is een schonere leefomgeving in de wijk. Er is gekozen om aan de slag te gaan in Hillesluis en Bloemhof, omdat hier veel overlast door zwerfafval is. Bewoners, ondernemers en medewerkers van de gemeente gaan na ‘een bakkie’ koffie met elkaar de wijk in om een ‘zakkie’ vol afval te prikken, te schouwen hoe de wijk erbij ligt en te bekijken hoe bepaalde zaken vanuit de wijk het beste aangepakt kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.