Ads Top

‘Het is een vergissing een circulaire economie op te tuigen die afhankelijk is van ons afval’

 

Het recyclen van afval draagt bij een aan circulaire economie waarin niets verloren gaat. Maar hier speelt ook een paradox. Bedrijven die grote massa’s afval recyclen en hierin veel geld investeren, worden afhankelijk van die stromen afval. Dit kan op gespannen voet komen te staan met de noodzaak om afval te verminderen.

Om de klimaatcrisis echt aan te pakken, moeten we uiteindelijk minder afval produceren, stelt planoloog Federico Savini. ‘Om het recyclen en tegelijkertijd terugbrengen van afval op elkaar af te stemmen, moeten we begrijpen door welke dynamiek het recyclingproces wordt gedreven.’

Savini waarschuwt dan ook voor een circulaire economie die afhankelijk is van ons afval en pleit in plaats daarvan voor een model waarin degrowth, of ontgroeien, centraal staat. Bedrijven die afval recyclen investeren hier vaak grote bedragen in en willen daarom structurele vooruitzichten.
Verwarmingscentrales bijvoorbeeld sluiten contracten voor soms wel 20 jaar af met een stad waarin staat vastgelegd hoeveel en welk soort afval zij krijgen. Zo wordt het verwarmingssysteem van een stad afhankelijk van het afval dat we produceren en nemen we ook een prikkel weg om in andere duurzame energie te investeren’, stelt Savini. Voor hem staat daarom de vraag centraal: hoe kunnen we afval optimaal hergebruiken en tegelijkertijd terugbrengen?

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.