Ads Top

Milieuprestatie biobased bouwmaterialen in beeld

Het Biobased-In-NMD-project stelt voor een heel scala aan biobased bouwmaterialen categorie 1-productkaarten voor de Nationale Milieudatabase (NMD) op. Ook worden hierin op de juiste manier biogene koolstofopslag- en end-of-lifescenario’s meegenomen.

Biobased bouwmaterialen kunnen potentieel een significante bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen door duurzaam geproduceerde, hernieuwbare (onuitputtelijke) materialen en door het positieve effect van biogene koolstofopslag in biobased bouwmaterialen. Het aandeel biobased in de Nederlandse bouw is qua gewichtsaandeel echter beperkt: circa 2 procent is hout en slechts 0,1 procent bestaat uit andere biobased materialen.

Onbekendheid van de bouwsector met deze materialen en hun milieuprestaties zijn een belangrijke barrière voor deze materialen om (grootschalig) toegepast te worden. Opname van meer biobased bouwmaterialen in de Nationale Milieudatabase (NMD), waarmee milieuprestaties van gebouwen doorgerekend kunnen worden, kan ervoor zorgen dat deze materialen meer toegepast gaan worden.

Binnen dit project worden de milieuprestaties van een aantal biobased bouwmaterialen, zoals producten gemaakt van hout, riet, geëxpandeerde kurk of wol, via een levenscyclusanalyse in kaart gebracht om uiteindelijk een categorie 1-productkaart voor de NMD op te stellen. Daarnaast zal gekeken worden naar het potentieel van deze materialen om biogene koolstof op te slaan en opgeslagen te houden. Zeker door deze materialen lang in de keten te houden (bijvoorbeeld door levensduur, hergebruik en recycling), kan hun bijdrage aan de klimaatdoelstellingen significant zijn. Het consortium heeft als doel om de inzichten die hierover worden opgedaan, ook zoveel mogelijk hun beslag te laten krijgen in de NMD LCA-methode.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.