Ads Top

België op koers naar circulaire recyclage verpakkingsafval


België is helemaal op koers naar hoogwaardige recyclage van het huishoudelijk en bedrijfsmatig verpakkingsafval, met de focus op recyclage binnen de eigen landsgrenzen.

Nu al wordt het huishoudelijk verpakkingsafval door Fost Plus alleen binnen de EU verwerkt. Met de bouw van nieuwe sorteercentra en recyclagefabrieken, blijven die stromen straks grotendeels in eigen land. 

In de loop van 2022 zullen de eerste nieuwe recyclageinstallaties in België operationeel zijn (voor transparante en blauwe PET, voor PE-folies en voor gemengde plastics).

Niet alleen wordt daarmee de inhoud van de nieuwe blauwe zak, die eerder dit jaar werd uitgebreid, volledig verwerkt. De controle op de verwerking gebeurt optimaal en uit de recyclage komen zo hoogwaardig mogelijke producten. PET-flessen worden opnieuw PET-flessen en PE-folies worden opnieuw PE-folies.

De controle op de bedrijfsmatige verpakkingen, waarvoor Valipac verantwoordelijk is, is heel wat complexer. Hout en metaal worden vooral in eigen land verwerkt. Papier/karton blijft voor 3/4 binnen de EU. Alleen plastic komt voor net geen 60 procent buiten de EU terecht. Vooral plastic folies worden via traders verhandeld, waardoor de recyclage vaak buiten de EU gebeurt.

Daarom hebben de IVC en Valipac een eigen mechanisme ontwikkeld om de recyclage van de stromen die in trading gaan, volledig in kaart te brengen: de cartografie. Ze doen het daarmee een pak beter dan wat gangbaar is in de EU.

Voor de volgende erkenning van Valipac wil de IVC volop inzetten op circulaire recyclage, die zoveel als mogelijk in de EU en zelfs in België moet plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.