Ads Top

Attero adviseert gemeente Groningen haar afvalstromen openbaar aan te besteden

Binnenkort zal de gemeenteraad Groningen worden gevraagd in te stemmen met een voorstel om het afval uit de gemeente Groningen en omgeving voortaan via quasi-inbesteding bij Omrin te laten verwerken. Dit afval wordt op dit moment verwerkt in de afvalscheidingsinstallatie en vergistingsinstallatie van Attero in Groningen.

Verondersteld wordt dat in een aanbesteding voor de verwerking van restafval inclusief nascheiding van PMD-verpakkingsafval Attero de enige inschrijver zou zijn en dat er geen sprake zou zijn van concurrentie. Dit is een misvatting.

Attero wijst evenwel op de meest recente aanbesteding van de Utrechtse gemeenten. Hier was er wel degelijk sprake van marktwerking, aangezien er door drie marktpartijen is inschreven: Attero Wijster, AVR Rotterdam en EEW Delfzijl. Er zijn voldoende partijen die deze dienstverlening kunnen bieden, waaronder twee ondernemingen in het noorden van Nederland. De prijsstelling in deze aanbesteding was competitief en marktconform.

In aanvulling daarop is het de vraag waarom de gemeente Groningen niet sowieso een aanbesteding uitschrijft om te testen welke partijen geïnteresseerd zijn in de verwerking van het Gronings afval en welke tarieven hier geboden worden. In de aanbestedingsprocedure bestaat de mogelijkheid dat de gemeente zich het recht voorbehoudt om uiteindelijk toch niet aan een marktpartij te gunnen en alsnog tot quasi-inbesteding over te gaan, wanneer de aanbesteding onverhoopt tot onvoldoende concurrentie en gewenste tariefstelling heeft geleid.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.