Ads Top

Record hoeveelheid afval gerecycled

Het afgelopen jaar is een record hoeveelheid recyclebaar afval ingezameld door de huishoudens in Assen. Dit blijkt uit de jaarcijfers die de gemeente krijgt van de afvalverwerkers. De cijfers werden vanmorgen onthuld door wethouder Harmke Vlieg in het Duurzaamheidscentrum. In totaal was 59% van al het afval herbruikbaar in 2016. De grootste toename komt uit de oranje containers/plastic zakken; daar kwam ruim 140% meer aan verpakkingen van Plastic, Metaal- en Drankkartons in terecht dan het jaar ervoor. Om de doelstelling voor 2020 te behalen, gaat de gemeente zich dit jaar meer richten op kinderen en scholen. Na onthulling van de jaarcijfers werd daarom vandaag de doe-expositie LANG LEVEN AFVAL geopend door leerlingen van obs Valkenhorst.

In 2016 werd 13% meer textiel ingeleverd, 11% meer glas, 8% meer oud papier en karton en 8% meer groente-, fruit en tuinafval (GFT). De hoeveelheid restafval was 19% minder dan het jaar ervoor. De toename van herbruikbaar afval is een resultaat van de aangepaste frequenties van de inzameling van huishoudelijk afval in mei vorig jaar. Deze aanpassingen hebben tot doel om het hergebruikspercentage te verhogen. De hoeveelheid herbruikbaar afval is gestegen van 51% in 2015 naar 59% in 2016.

Net als alle gemeenten in Nederland richt Assen zich op de richtlijnen van het Ministerie I&M: meer afvalscheiding en minder restafval in 2020, van 250 kilo naar 100 kilo restafval per inwoner per jaar en 75% scheiding van huishoudelijk afval in 2020. In Assen werd het afgelopen jaar gemiddeld 169 kilo restafval ingezameld per persoon, tegen 208 kilo het jaar daarvoor.

Wethouder Harmke Vlieg gaf aan dat Assen goed op weg is als het gaat om afval scheiden. Om de doelstelling te behalen, gaat de gemeente het komend jaar extra acties ondernemen. Bewoners van flats/appartementen krijgen ondergrondse containers voor PMD. Ook is er blijvende aandacht voor voorlichting aan bewoners rondom bewustwording van afval scheiden en aandacht voor de aanbiedregels van de container. Tot de zomer kunnen kinderen tot en met 12 jaar de tentoonstelling LANG LEVEN AFVAL bezoeken en de quiz doen in het Duurzaamheidscentrum. Binnenkort verschijnt een nieuwe themakrant over afvalscheiding huis-aan-huis. In het najaar wordt een e-wasterace georganiseerd op scholen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.