Ads Top

OVAM start met afvalprogramma op maat van Vlaamse kustgemeenten

Ondanks hun inspanningen, hebben de Belgische kustgemeenten te kampen met meer zwerfvuil en hogere restafvalcijfers dan de rest van Vlaanderen. Zwerfvuil op het strand, overvolle vuilnisbakken, vuilniszakken die op het foute ogenblik worden buiten gezet of open gepikt worden door meeuwen.

Het zijn maar enkele zaken die er van afvalbeheer een heuse uitdaging maken. Daarom gaan de OVAM en de tien Vlaamse kustgemeenten de volgende jaren intensiever samenwerken. Het programma voorziet in meer ervaringsuitwisseling, de introductie van nieuwe afvalinzamelsystemen, een programma om het zwerfvuil met 20% terug te dringen en initiatieven om het afval van toeristen en horeca beter selectief in te zamelen.

De doorsnee Vlaming sorteert 70 procent van zijn afval en produceert 146 kg restafval per jaar. Voor de kustgemeenten ogen de cijfers helaas minder goed. Daarom identificeerden de OVAM en de kustgemeenten een aantal specifieke ‘kustproblemen’, die vragen om een aanpak op maat. Afval van (dagjes-)toeristen komt vaak als zwerfvuil op het strand terecht of leidt op topdagen tot overvolle vuilnisbakken en overlast. Zogenaamde ‘tweede verblijvers’ blijken dan weer minder goed te sorteren dan thuis.

Wanneer hun vakantie ten einde is, zetten ze vaak de vuilniszakken op de stoep, ook als er geen ophaling is. Meeuwen halen afval uit die vuilniszakken of uit volle vuilnisbakken en verspreiden het afval verder. En tot slot spoelt er ook een heleboel afval vanuit zee, maar ook van landinwaarts via rivieren, aan op onze stranden. De kustgemeenten die ook verantwoordelijk zijn voor schone stranden, staan ook in voor die opkuis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.