Ads Top

25 jaar Agriton: een kringloop in balans

Vijfentwintig jaar van de grond, voor de grond; dat is vrijdag 9 september 2016 bij Agriton uit Noordwolde reden voor feest. Aldus een van de twee directeuren Albert de Puijsselaar. "Een periode waar de organisatie eerst moest wortelen, voordat het kon groeien en uiteindelijk bloeien. We werken met passie voor onze producten, met visie op de toekomst van de landbouw. We geloven in het circulaire proces bodem, plant, dier en mest. Een continu-proces waar we 9 september tijdens dit jubileum met klanten en relaties stil bij staan. Centraal staat die dag het thema Fermenteren; waar het bij Agriton allemaal om 'draait'!

Agriton, gevestigd in Noordwolde is leverancier en producent van natuurlijke producten voor onder meer de agrarische sector. Deze producten zijn erop gericht om de kringloop bodem-plant-dier-mest te verbeteren en bij te dragen aan een duurzame land- en tuinbouw. Goed voor dieren, goed voor planten en dus ook voor mensen. Alles draait daarbij om de bodem; de basis van de kringloop.

Onder leiding van Frits van den Ham werd Agriton 7 augustus in 1991 opgericht. Zijn eerste doelgroep waren de volkstuinders. Een vakgebied waar zijn hart, als ervaren tuinier, sneller voor ging kloppen. Na het lezen van het boek 'De geheimen van een vruchtbare bodem' (van Erhard Hennig) werd ook de professionele land- en tuinbouw als doelgroep een nieuwe uitdaging. Het behandelen van drijfmest, het laten rijpen van mest in plaats van rotten van mest, was hiervoor de basis. In 1995 werd dit verder uitgebouwd met Effectieve Micro-organismen (EM), ontwikkeld in Japan door professor Teruo Higa.
Er werd gesproken over chemische, fysische en biologische aspecten in de kringloop bodem-plant-dier-mest. Frits van den Ham is alweer een tijd gepensioneerd, maar wordt nog steeds gezien als de EM-pionier in Europa.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.