Ads Top

Ook matrassen apart inzamelen

De gemeente Smallingerland heeft een goede start gemaakt met de gescheiden inzameling van matrassen. Matrassen worden gemiddeld 1 keer in de dertien jaar vervangen.  We verwachten dit jaar zo'n 4000 matrassen te ontvangen, zo'n 70 matrassen per week. Ze worden apart ingezameld op het ecostation. Het eerste half jaar zijn er 1888 matrassen binnengekomen, samen wogen deze 29.700 kilo. Voorheen gingen deze matrassen naar de verbrandingsoven. We hebben nu een duurzamer proces: we maken ze geschikt voor hergebruik. Op die manier is het ecostation eigenlijk een grondstoffenfabriek.

Bij het ontleden van oude matrassen komen PU-schuim, latex en traagschuim vrij, afhankelijk van het soort matras. Dit wordt hergebruikt als grondstof voor o.a. judomatten, matrassen voor koeien, dempingsmateriaal, isolatiemateriaal, vulling voor het dashboard in auto's, ondertapijt, enzovoort.

De vrijkomende stalen veren worden geheel gescheiden, waardoor het direct als staal kan worden hergebruikt bij staalproductie.

Schone textiel kan worden hergebruikt, niet voldoende schoon materiaal kan na reiniging voor diverse toepassingen in een aantal industrieën worden gebruikt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.