Ads Top

Bijverdienen door inzamelen zwerfafval

D66 Tweede Kamerlid Van Veldhoven pleit ervoor dat verenigingen, sportclubs, goededoelenorganisaties en scholen wat kunnen bijverdienen door het inzamelen van rondslingerend zwerfafval. Van Veldhoven: “In het verpakkingenfonds is 20 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld om zwerfafval te bestrijden. Deze pot blijft echter onderbenut, terwijl het probleem nog steeds groot is.

“Wat D66 betreft wordt dit geld gebruikt om zwerfafval op te ruimen en tegelijkertijd deze organisaties wat bij te laten verdienen.” 94 procent van de Nederlanders ergert zich aan zwerfafval.[1] D66 wil dat staatssecretaris Mansveld verzekert dat gemeenten dit geld aan verenigingen kunnen uitkeren in ruil voor zwerfafval. Vandaag wordt in de Tweede Kamer gesproken over duurzaamheid.

Iets vergelijkbaars gebeurt nu soms al met het inzamelen van papier. Bij zwerfafval kan bijvoorbeeld een school of een sportclub met haar leden een binnenstad doorlopen om zwerfafval op te ruimen. Vervolgens wordt dat centraal verzameld. De gemeente kan dat coördineren en het geld uitkeren. Van Veldhoven: “Het is goed voor het milieu én scholen en verenigingen verdienen iets extra. Het geld is al beschikbaar, dat ligt nu ongebruikt op de plank. We kunnen dus snel aan de slag.”Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.