Ads Top

Voedingsmiddelen uit reststromen in trek

Het supermarktschap biedt kansen voor voedingsmiddelen gemaakt van reststromen, mits deze producten niet duurder zijn dan reguliere alternatieven. Dat is de conclusie na een pilotstudie bij de biologische supermarktketen Ekoplaza, afgelopen najaar uitgevoerd onder leiding van Wageningen UR Food & Biobased Research. De uitkomsten bieden zowel biologische als reguliere supermarkten aanknopingspunten voor reductie van voedselverspilling.

Voor de pilot werden conform HACCP-normen twee hoogwaardige producten ontwikkeld uit AGF-reststromen van het distributiecentrum van Ekoplaza. De koelverse producten - frittata (een Italiaanse groenteomelet) en groentesoep - werden bij vijf winkels in het schap gelegd. Consumenten konden op een informatiekaartje bij het schap lezen dat de producten op basis van reststromen waren bereid. “De frittata en groentesoep werden zo goed verkocht dat wij na afloop van de pilot besloten het concept landelijk in te voeren. De producten zijn sinds eind december verkrijgbaar bij alle Ekoplaza-supermarkten in Nederland, zegt Steven IJzerman, medewerker kwaliteit bij Ekoplaza.”

De onderzoekers benadrukken dat opwaardering van reststromen tot producten als frittata en groentesoep alleen interessant is als de kosten laag blijven. Bij een gelijke verkoopprijs geven consumenten de voorkeur aan producten uit reststromen boven reguliere producten. Zijn de producten van reststromen iets duurder, dan spant het erom, zo blijkt uit onderzoek naar aankoopintenties onder klanten van Ekoplaza en andere supermarktketens. Dit onderzoek werd voorafgaand aan de pilot uitgevoerd door het LEI van Wageningen UR.

De ontwikkeling van hoogwaardige voedingsmiddelen uit reststromen is een effectieve manier om voedselverspilling in de retail te verminderen, aldus de onderzoekers. De kans op succes is het grootst als het nieuwe product terugkomt in het assortiment van de oorspronkelijke eigenaar. Dit garandeert een grote betrokkenheid van zowel de eigenaar als de verwerker van de reststroom. Bovendien blijven in het geval van Ekoplaza de biologisch geteelde groenten behouden voor de biologische markt.

AGF vormen bij Ekoplaza de grootste afvalstroom, zo blijkt uit eerder onderzoek van Food & Biobased Research in 2013. Deze reststroom wordt  tot nu toe vooral op een laagwaardigere manier verwerkt via verbranding, compostering of als veevoer.

De pilot met frittata en groentesoep maakt deel uit van het project Verwaarding van reststromen in de biologische retail. Behalve Food & Biobased Research en Ekoplaza zijn ook Traiteur de Oorsprong, LEI Wageningen UR, het Louis Bolk Instituut, het bureau True Food Projects en Bionext partner in het initiatief. In het project, dat mede gefinancierd is door Ministerie van Economische Zaken,  wordt ook gekeken naar mogelijkheden om reststromen te verwerken tot biologische compost en potgrond. Er lopen op dit moment twee pilots waarbij dit onderzocht wordt. De resultaten worden in de loop van 2015 verwacht. Ook hier komt het nieuwe product terug in het assortiment van Ekoplaza.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.