Ads Top

Leiden is al voor een kwart ‘ondergronds’

Zoals gepland, is – op een enkele plek na - de buitenste ring van de binnenstad van Leiden voorzien van ondergrondse afvalcontainers. In totaal zijn er zo’n 151 containers geplaatst, waaronder ook enkele glas-, papier-, textiel- en plastic containers. Leiden is hiermee op een kwart van het totaal.

In het 1e kwartaal van 2015 komen de resterende 85 ondergrondse containers in het oudste deel van de binnenstad. Naar verwachting is dat deel van het project voor de zomer van 2015 gereed.
Wethouder Paul Laudy: “We werken er met opzet heel hard aan, om vóór het komende meeuwenseizoen geen vuilniszakken meer op straat te hebben. Dat is onze insteek, want dat betekent een vermindering van zwerfvuil op straat en dus een enorme kwaliteitsverbetering voor het straatbeeld.” Aansluitend vervangt de gemeente de bovengrondse wijkcontainers in de Zeeheldenbuurt, Merenwijk en Slaagwijk. Alles bij elkaar is de ondergrond van Leiden dan 600 ondergrondse containers rijker.

Omdat er in steeds oudere Leidse ondergrond wordt gegraven, wordt het in maart 2015 interessant voor Erfgoed Leiden en omstreken. Zij kijken op 28 van tevoren geselecteerde graaflocaties mee tijdens de werkzaamheden. Archeologe Chrystel Brandenburg verheugt zich vooral op de ‘big bags of goodies ’ die na de opgravingen worden uitgezeefd: “Vondsten laten zich nooit voorspellen, maar wij kijken erg uit naar wat we te weten kunnen komen over de oudste lagen van de stad. Feitelijk weten we nog maar heel weinig van de periode waarin Leiden is ontstaan. Nieuwe archeologische vondsten kunnen ons beeld van die tijd drastisch veranderen. Het is voor ons een unieke kans om de aarde uit achtenentwintig drie meter diepe gaten te kunnen onderzoeken.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.