Ads Top

Nederland opruimen in één dag

Dat de participatiemaatschappij al jaren succesvol blijkt, bewijst de grassroot georganiseerde 'KeepitCleanDay'. Sinds 2012 wordt deze landelijke opruimdag georganiseerd door burgers, zonder groot budget en met een feestelijke en luchtige insteek. Want, een land schoonmaken in één dag is helemaal niet zo moeilijk, zolang je het maar op je eigen manier mag doen!

KeepitCleanDay is in 2012 opgericht als deelnemer aan de internationale 'WorldCleanUp' waarbij 96 landen in een periode van zes maanden hun land opruimden. Allemaal in één dag. Dit idee is ontstaan in navolging van de Estse opruimactie 'Teeme Are' in 2008. 'Als het met een land kan, dan kan het ook met de wereld' dachten de initiatiefnemers. En het lukte. Ruim tien miljoen vrijwilligers deden mee aan de actie.

Maar Nederland zou Nederland niet zijn, als we het niet net even anders deden dan de rest. Het unieke aan KeepitCleanDay is niet alleen de naam, maar ook de keuze voor een zelfregulerende organisatie. Dit houdt in de praktijk in dat de naam, het logo en datum uniform zijn, maar dat alle andere regionale activiteiten op KeepitCleanDay enorm divers zijn. Je kunt het zo vreemd niet bedenken, of het is mogelijk. Zolang je het maar op vrijdag 19 september uitvoert en zwerfafval opruimt.

In Culemborg focust men op jongeren, Venray werkt vanuit ouderen, Zandvoort maakt bijna jaarlijks een kunstwerk van zwerfafval, Alphen a/d Rijn is gestart vanuit het bedrijfsleven, Rotterdam en Amsterdam hebben verschillende actieve wijken, terwijl Scheveningen het strand aanpakt.
Juist diversiteit is dat wat KeepitCleanDay duurzaam maakt.

Met een minimale landelijke organisatie - we hebben zelfs geen bankrekening - en ondersteuning van nationale organisaties waaronder NederlandSchoon en Gemeente Schoon wordt de dag in de grondverf gezet. Daarnaast zijn we blij met MKB bedrijven als Hensel Hosting en FCS drukkerij, die ons hun diensten gratis aanbieden zodat we deze dag zonder geld kunnen blijven waarmaken. Een ultieme verbinding tussen burgers, overheid en het bedrijfsleven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.