Ads Top

Arnhem deelt ervaringen Omgekeerd Inzamelen

Op 1 januari van dit jaar startte Arnhem met Omgekeerd Inzamelen in drie proefwijken, financieel ondersteund door een subsidie vanuit het  Europese fonds Life+.  In totaal zijn ruim 8.000 huishoudens betrokken. Een half jaar na de invoering zijn de resultaten al zeer positief, zo laten metingen zien. Het percentage gescheiden ingezameld oud papier en kunststof verpakkingsmateriaal is in de drie proefwijken fors toegenomen.

Kern van Omgekeerd Inzamelen is dat afval dat nog als grondstof kan dienen zoals papier en plastic, aan huis wordt opgehaald. Restafval moeten bewoners zelf wegbrengen naar een ondergrondse container in de wijk. Goed scheidingsgedrag wordt zo beloond. Op de website laat Arnhem zien hoe zij Omgekeerd Inzamelen heeft opgezet en wat  de ervaringen tot nu toe zijn. De site is bedoeld voor andere (Europese) gemeenten die deze alternatieve manier van inzamelen overwegen om afvalscheiding bij huishoudens te stimuleren. De site is in het Nederlands, en binnenkort ook in het Engels beschikbaar.

In de tweede helft van 2014 worden nog diverse onderzoeken uitgevoerd (onderzoek naar de gescheiden ingezamelde hoeveelheden, de vermeden CO2 emissies, de samenstelling van het restafval, de tevredenheid van bewoners en de kwaliteit van de openbare ruimte). Op basis van alle onderzoeken wordt een evaluatierapport opgesteld. De gemeenteraad van Arnhem besluit vervolgens of ze Omgekeerd Inzamelen ook in de rest van de stad wil invoeren.   De uitkomsten van de onderzoeken en het evaluatierapport zullen ook op de website te vinden zijn.

1 opmerking:

  1. Wat een leugenachtige reclamepraat ! Als bewoner ben ik direkt belanghebbende bij dit project en ik ben tot op heden nog helemaal niet betrokken bij deze evaluatie.
    Mijn mening: wat betreft papier en plastic een goed plan (dit liep overigens al goed), maar wat betreft restafval zijn we terug naar de middeleeuwen. Er is geen container meer voor restafval, dus moet je persoonlijk met elk beetje restafval naar een ondergrondse container lopen om het kwijt te raken. De kattebak verschonen, een gebroken vaas, verpakkingen, de stofzuigerzak, enzovoorts, enzovoorts. Je kunt het nergens in kwijt, dus moet je lopen, soms meerdere keren per dag en in weer en wind.
    Degene die dit verzonnen heeft, zouden ze een week lang alle restafval van alle bewoners op afroep moeten laten ophalen. Kijken of hij dan nog met zo'n zogenaamd positieve evaluatie komt aanzetten. Het is een schande ! En er wordt volgens mij veel meer plastic weggegooid met het restafval, want waar moet je het anders in doen om je verplichte loopje te maken naar de ondergrondse container. Kortom, de gemeente Arnhem scheept haar bewoners op met het restafval, bespaart daarmee eenmaal per 2 weken de kosten van SITA (vuilnisophaler) uit en de bewoners zitten letterlijk in de rotzooi !

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.