Ads Top

Zutphen start proef met andere manier van afval inzamelen

Per 1 januari 2024 start gemeente Zutphen in drie buurten met een proef voor het anders inzamelen van afval. Deze proef onder de naam ‘Omgekeerd inzamelen afval’ loopt tot eind december 2024. Met deze proef wil de gemeente ervaring opdoen en informatie verzamelen of deze wijze van inzameling in de toekomst voor de gehele gemeente Zutphen gaat gelden.

Voor de inwoners van de gekozen buurten betekent dit dat zij het restafval niet langer in de grijze container kunnen aanbieden voor het ophalen. De grijze containers vervallen voor hen. Het restafval kunnen zij wegbrengen naar ondergrondse afvalcontainers in hun buurt. Het moment van restafval wegbrengen kunnen zij zo zelf bepalen.

De buurten waar de proef gaat plaatsvinden
De drie proeven worden uitgevoerd in de volgende buurten:

De Clerqstraat – Leeweriklaan
Omgeving Vispoorthaven – Houtwal – Rietbergstraat
Tichelkuilen.
In de omgeving van De Clerqstraat en Vispoorthaven zijn reeds ondergrondse containers aanwezig. Deze kunnen gebruikt worden in deze proef. In Tichelkuilen komt een nieuwe ondergrondse container.

Deze pilots zijn een gezamenlijk project van de gemeente Zutphen en afvalverwerkingsbedrijf Circulus. De ontwikkeling in de proeven worden nauwgezet gevolgd. Zo wordt inwoners in de buurten op drie momenten gevraagd om een enquête in te vullen: voordat de proef begint, halverwege en aan het eind van de proef. Met deze proeven hoopt gemeente Zutphen vast te kunnen stellen dat deze manier van restafval verzamelen leidt tot betere afvalscheiding en recycling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.