Ads Top

Nulaanbieders in Dalfsen

Helemaal geen restafval aanbieden, een jaar lang. Het bestaat, want honderden inwoners van Dalfsen bieden wél grondstoffen aan, maar géén restafval. Hoe krijgen deze inwoners dat voor elkaar? Gemeente Dalfsen en ROVA zijn met het traject nul-aanbieders op onderzoek gegaan.

ROVA-breed zijn ongeveer 15 procent van alle huishoudens zogenaamde nul-aanbieders. In de gemeente Dalfsen is dat niet anders. Deze groep huishoudens kan grofweg worden ingedeeld in drie groepen:

Huishoudens die een bedrijf aan huis hebben en het restafval samen met het bedrijfsafval aanbieden aan een commerciële inzamelaar
Huishoudens die zó goed scheiden dat ze helemaal geen restafval hebben
Huishoudens die hun restafval - bewust of onbewust - bij de grondstoffen doen.
Nu er in het hele land, of eigenlijk in heel Europa, steeds meer focus is op kwaliteit, is het belangrijk om na te gaan hoe groot groep 3 is: de vervuilers.

Gemeente Dalfsen is de eerste ROVA-gemeente die met de aanpak aan de slag is gegaan. Dat ging als volgt: ROVA overhandigt aan de gemeente een lijst van nul-aanbieders. De gemeente haalt vervolgens huishoudens die een bedrijf aan huis hebben uit de lijst. Hierdoor viel 45% van de nul-aanbieders af. De overige 900 huishoudens hebben een brief van de wethouder ontvangen. De wethouder maakte in deze brief een compliment naar de bewoners en riep op om te laten weten hoe ze in staat zijn zo goed te scheiden. Uit de reacties blijkt dat verpakkingsvrij winkelen en het principe van omgekeerd inzamelen in huis het meest worden genoemd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.