Ads Top

Sluiting afvalverwerker Van der Galiën dreigt

Na een langdurige opeenstapeling van overtredingen van de milieuvergunning is het provinciebestuur van plan de vergunning van afvalverwerker Van der Galiën in te trekken. Hierdoor is de voortzetting van het bedrijf onzeker. Dit geldt voor beide locaties (Kootstertille en Wâlterswâld). Het voornemen om de milieuvergunning in te trekken ligt de komende zes weken ter inzage.

Op beide locaties is, gedurende een lange periode, sprake van tientallen overtredingen van de milieuvergunning. Zo weigert Van der Galiën een vloeistofdichte vloer aan te leggen. Daardoor kunnen (schadelijke) stoffen in de bodem en het oppervlaktewater terecht komen. Daarnaast is er brandgevaar door een té grote houtopslag. Ook worden afvalstoffen op niet toegestane wijze verwerkt en aan anderen afgegeven. Bovendien heeft Van der Galiën financieel voordeel ten opzichte van andere bedrijven, door geen investeringen te doen die de milieuregels van het bedrijf vragen, zoals de aanleg van bovengenoemde vloer.

De locatie in Kootstertille staat sinds juni 2020 onder verscherpt toezicht van de FUMO. Veel gesprekken, waarschuwingen en hoogoplopende boetes leidden niet tot verbetering. De provincie en de FUMO hebben Van der Galiën meermaals opgeroepen met een goede aanvraag te komen voor een revisievergunning voor Kootstertille. Bij een revisievergunning worden de bedrijfssituatie en wet- en regelgeving goed op elkaar afgestemd. Meerdere verzoeken van de provincie om de aanvraag te verbeteren leidden niet tot het gewenste resultaat. De optelsom van overtredingen en gedrag leidt er toe dat het college het voornemen heeft om de huidige vergunning in te trekken. Dit geldt ook voor het bedrijf in Wâlterswâld omdat de situatie daar ook allerminst op orde is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.