Ads Top

Positieve resultaten pilots afvalscheiding hoogbouw

Scheiden van organisch keukenafval levert in de hoogbouw positieve resultaten op. Zowel kwantitatief als kwalitatief. Dat bewijst een vijfjarig onderzoek in zes hoogbouw-gemeenten. Zes gemeenten – Almere, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Schiedam en Utrecht – namen de proef op de som. Achtduizend huishoudens deden mee.

Gfe-inzameling in hoogbouw heeft een grote impact. Eén op de vijf huishoudens maakt geregeld gebruik van de aangeboden gfe-containers. Dat is veel, namelijk zestien kilo gfe per inwoner per jaar. Daarmee neemt het landelijke scheidingspercentage met 1,5 procent toe. In een stad als Rotterdam stijgt met de juiste gfe-maatregelen de totale afvalscheiding met 4,7 procent naar veertig procent.

Tot voor kort reed de afvalscheiding bijna overal in Nederland de hoogbouw voorbij. Toch moet ook deze groep om. Gfe-inzameling levert een significante bijdrage aan het behalen van Europese, nationale en gemeentelijke scheidingsdoelen. Europa gaat een aparte inzameling van organisch afval zelfs verplicht stellen.

Het hoogbouwproject bracht een groot aantal partijen op de been. Naast gemeentelijke partijen en bewoners ook de rijksoverheid, kennisinstellingen en afvalbedrijven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.