Ads Top

Derde stortlocatie voor bedrijfsafval

Vanwege het stilleggen van vier van de zes verbrandingslijnen bij Afval Energie Bedrijf (AEB) dreigde de verwerking van het Amsterdams bedrijfsafval vast te lopen. De gemeente Amsterdam heeft samen met de provincies Noord-Holland en Flevoland een tijdelijke oplossing gevonden voor de verwerking van het bedrijfsafval dat door commerciële partijen wordt ingezameld. Naast de twee tijdelijke stortlocaties die eerder bekend werden gemaakt is er nu een derde bij gekomen.

Op dit moment kan bedrijfsafval als noodmaatregel tijdelijk gestort worden op de locaties Nauerna (NH) en Lelystad (FL) . Hier is nu een derde locatie bijgekomen. Met ingang van 19 augustus mag op de stortlocatie Wieringermeer in Hollands Kroon (NH) wekelijks maximaal 500 ton bedrijfsafval gestort worden.

Het storten van bedrijfsafval is tijdelijk totdat er weer voldoende verbrandingscapaciteit beschikbaar is. Het afval wordt op alle locaties dagelijks afgedekt met grond zodat de kans op brand en geuroverlast klein is. De stortlocaties zorgen er voor dat de druk op de landelijke verwerking van afval verlicht wordt.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten een tijdelijk importplafond in te stellen voor het verbranden van buitenlands afval. Het importplafond houdt in dat er geen nieuwe contracten kunnen worden afgesloten om buitenlands afval in Nederland te verbranden.

Het tekort aan capaciteit in de landelijke afvalketen is een nationaal probleem en de gemeente Amsterdam is blij dat de staatssecretaris deze beslissing heeft genomen. Samen met het ministerie, provincies, gemeenten en afvalbedrijven blijven we in gesprek over oplossingen voor de korte en lange termijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.