Ads Top

Van der Ham: 'Producenten verantwoordelijk voor matrasrecycling'

“Matrassen moeten gescheiden worden ingezameld en gerecycled. Op die manier kunnen we de materiaalkringloop sluiten. Producentenverantwoordelijkheid is nodig om de ruim 1 miljoen matrassen die jaarlijks worden afgedankt te kunnen recyclen." Dat zei Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven, vanmiddag tijdens de opening van de 2e recyclingfabriek van RetourMatras in Alphen aan de Rijn.

Matrassen worden momenteel grotendeels afgedankt via de milieustraat of via het grof huishoudelijk afval dat aan straat kan worden gezet. Hierdoor kunnen matrassen nat worden of verontreinigd raken, waardoor de matrassen niet meer te recyclen zijn. De huidige recyclingcapaciteit is onvoldoende om alle matrassen die jaarlijks worden afgedankt – naar schatting 1,2 miljoen stuks – te recyclen. De helft gaat naar de afvalenergiecentrales. Daar leveren de matrassen problemen op bij de procesvoering. Vlokken uit het schuim geven problemen bij de afzuiging en de stalen veren bij het shredderen. Daarnaast is er een risico op het ontstaan van branden bij de op- en overslag van matrassen. Uit het schuim van matrassen komt bij hoge temperatuur gas vrij dat bij broei kan ontbranden.

De Vereniging Afvalbedrijven is groot voorstander van een systeem van gescheiden inzameling en recycling van matrassen. Matrasrecycling draagt bij materiaalhergebruik en daarmee aan besparing op het gebruik van nieuwe grondstoffen en energie. Door matrassen vanaf het moment dat de consument deze afdankt gescheiden te houden, is recycling mogelijk. RetourMatras laat al jarenlang zien dat het kan. Het bedrijf plaatst speciale inzamelcontainers op milieustraten. RetourMatras, dat ook een vestiging heeft in Lelystad, verwerkt jaarlijks ongeveer een kwart van de in Nederland afgedankte matras-sen. Het bedrijf hergebruikt nagenoeg de volledige matras.

Nu gaat RetourMatras nog een stap verder. De fabriek in Alphen aan den Rijn heeft een volledig circulair proces. Van de grondstoffen die uit het recyclingproces komen, wordt meteen een product gemaakt. Foam krijgt een tweede leven als schok- en geluiddempend materiaal dat geschikt is als underlayment voor kunstgras sportvelden, vloerbedekkingen, laminaat en zwevende supermarktvloeren. “We zijn uitermate trots op de innovaties van RetourMatras”, zei Boris van der Ham vanmiddag. “Matrasrecycling verdient opschaling. De overheid kan een helpende hand bieden door een producentenverantwoordelijkheid voor matrassen in te voeren. De opbrengsten kunnen worden gebruikt om een goede infrastructuur op te zetten, zodat de matrassen op een verantwoorde manier worden afgedankt en verwerkt. Dan werken we met elkaar aan de circulaire economie.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.