Ads Top

Geen vervoer nucleair afval totdat veiligheid maximaal is

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat er zo veilig mogelijk wordt omgegaan met radioactief afval. Er wordt onder andere radioactief afval van de twee onderzoeksreactoren in Petten (Noord-Holland) vervoerd naar de officiële opslaglocatie voor radioactief afval COVRA (Zeeland). Dit afval wordt dwars door Nederland vervoerd.

Dit afval wordt nu met ‘bijzondere vergunningen’ in lichtere containers vervoerd die mogelijk niet bestand zijn tegen een ongeluk. Van Veldhoven: “Het gaat om de veiligheid van de mensen die in de buurt wonen van de wegen waar het radioactieve afval over wordt vervoerd. Dat radioactieve afval gaat half Nederland door! Als er met zo’n transport een ongeluk gebeurt, dan zijn de risico’s groter dan wanneer geschikte verpakkingen worden gebruikt. Het gaat om radioactief en dus gevaarlijk afval. Daar moeten we voorzichtig en secuur mee omgaan.” Minister Schultz (VVD) kan niet aangeven waarom er geen veiligere verpakkingen gemaakt en gebruikt kunnen worden. Wat D66 betreft wordt er in ieder geval geen radioactief afval meer vervoerd totdat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) advies heeft gegeven over de veiligheid van het gebruik de huidige, lichtere verpakkingen van het radioactieve afval.

D66 wil bovendien dat minister Schultz (VVD) zo snel mogelijk een Raad van advies instelt voor de nucleaire inspectiedienst ANVS. Een Raad van advies bestaat uit onafhankelijke experts. Er is besloten de nucleaire inspectiedienst op afstand te zetten van de politiek. Daar is D66 het mee eens. Maar omdat nucleaire veiligheid een zeer specifiek en ingewikkeld onderwerp is, vindt D66 dat er ook een onafhankelijk toezicht moet komen. Van Veldhoven: “Bij nucleair materiaal moet de veiligheid voorop staan. Deze inspectiedienst moet objectief en onafhankelijk kunnen werken. Zorg  dan ook voor dat er toezicht is van experts. Zij kunnen problemen vroegtijdig signaleren en gevraagd en ongevraagd advies geven. Dat zorgt ervoor dat men elkaar extra scherp houdt.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.