Ads Top

Plastic afval in onze voedselketen

'Plastic Madonna" zo heet het 12 meter grote beeld dat een dezer dagen is onthuld op het strand van Botafogo in Rio de Janeiro. Het beeld is een initiatief van de Nederlandse kunstenaar Peter Smith.

Dopper, het Nederlandse bedrijf achter de hervulbare design waterfles, voert dit project uit in Rio de Janeiro en vraagt met deze actie aandacht voor de wereldwijde problematiek rondom plastic afval dat inmiddels onze voedselketen is binnengedrongen. De Plastic Madonna - een vrouw die haar baby borstvoeding geeft - symboliseert het feit dat we ongewild volgende generaties plastic zwerfafval te eten geven. Het beeld is gemaakt van gerecycled plastic zwerfafval dat werd verzameld tijdens beach clean-ups in Rio.

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zal van 8 juni tot en met 20 juli de Plastic Madonna te zien zijn op het strand van Botafogo in Rio. Botafogo staat bekend als een van de meest vervuilde baaien ter wereld; de perfecte plaats om de boodschap die Dopper met het beeld voor ogen heeft, te verkondigen. De Plastic Madonna laat zien wat er gebeurt als plastic in de zee verdwijnt: chemicaliën die worden gebruikt bij de fabricage van plastic, kunnen vrijkomen wanneer zulk materiaal het darmstelsel van zeedieren passeert. Van vrijwel alle diergroepen is inmiddels bekend dat ze plastics naar binnen krijgen. Zwerfafval komt zo, bijvoorbeeld via vis, ook in onze voedselketen terecht. Het beeld visualiseert zo Maria die de kleine Jezus borstvoeding geeft, maar door gifstoffen die via de plastic soep in het eten komen, wordt hij dus nooit zo groot als het beeld van Christus de Verlosser op de Corcovado berg, zo kenmerkend voor Rio.

Merijn Everaarts, oprichter van Dopper: "Met name in Rio is de hoeveelheid zwerfafval overweldigend. We organiseren er beach clean-ups om het wereldwijde probleem onder de aandacht te brengen bij de lokale bevolking. De Plastic Madonna is de belichaming van deze problematiek. Het is geen 'ver van je bed' probleem; plastic in onze voedselketen betreft ons allemaal."   

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.