Ads Top

Thorizon krijgt 10 miljoen van Franse overheid om centrale te ontwikkelen

De Nederlandse start-up Thorizon is opgenomen in het nucleaire innovatieprogramma van de Franse overheid: France 2030. Naast een subsidie van 10 miljoen euro geeft dat toegang tot aanvullende expertise op het gebied van onder andere Europese wetgeving, business development, investeringen en industriële ontwikkeling.

Met deze ondersteuning kan Thorizon een versnelling geven aan haar ambitie om een kleine modulaire centrale te ontwikkelen op basis van gesmolten zout. Daarbij wordt kernafval van reguliere nucleaire centrales als belangrijke brandstof gebruikt. Nucleair maakt daarmee een eerste stap richting circulair. Een Thorizon centrale kan schone energie leveren aan 250 duizend huishoudens.

Thorizon maakt bij de ontwikkeling van de nieuwe modulaire centrale, gebruik van de kennis van een aantal gerenommeerde partners. Naast Orano zijn ook CEA (het Franse TNO), twee onderzoeksinstituten in Lille, adviesbureau Oakridge, ingenieursbureau Tractebel, het Nederlandse NRGIPALLAS in Petten en Differ uit Eindhoven onderdeel van het project. De basis van de centrale wordt gevormd door gesmolten zout dat onder lage druk in de reactor circuleert. Dat maakt de centrale naast duurzamer en goedkoper, ook bijzonder veilig. Een zogeheten ‘melt down’ of het weglekken van radioactief materiaal is onmogelijk. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.